Glavno Svijet

Patrijarh Kiril: U Hristovom svijetu duboko živi duhovna sila koja potire zemaljsku tugu i napasti

POGLAVAR RPC POZVAO VERNIKE DA JAČAJU VJERU, DA NE GUBE NADU, A LJUBAV - UVEĆAVAJU

PATRIJARH Moskovski i cijele Rusi Kiril čestitao je pravoslavnim hrišćanima Božić, naglasivši u svojoj tradicionalnoj božićnoj poslanici da nikakva politička raspoloženja i oružani konflikti ne mogu lišiti vjernika „hrišćanskog mira“ u njegovoj duši.

„Ljubav Božija koja se manifestovala kroz rođenje Spasitelja, donosi ljudima istinski mir. Taj mir ne mogu uzdrmati svakodnevne trzavice, socijalni potresi, politička raspoloženja, pa čak ni oružani sukobi, jer u Hristovom svijetu duboko živi takva duhovna sila da ona potire zemaljsku tugu i zemaljske napasti“, poručio je Patrijarh Kiril.

Prema Patrijarhovim riječima, kako bi se došlo do „duševnog mira“, koji je veliki duhovni dar, treba se sjetiti da je „postojanje Hristovog mira u čovjeku važan znak njegovog boravka u jevanđeljskim zapovijestima“.

Radi se pre svega o ljubavi koja je „sveukupnost savršenstva“, podsetio je patrijarh na reči apostola Pavla.

Govoreći o smislu Božića, on je naglasio da je tokom cijele istorije čovječanstvo intenzivno tražilo Boga, žudeći za izgubljenim kontaktom sa Spasiteljem.

„Kao odgovor na te napore, Gospod je pokazao svoju ljubav prema ljudskom rodu i sam nam pružio svoju ruku spasa. U Isusu Hristu, nakon dugih milenijuma, sreli su se na kraju Bog i čovjek i spojilo se nebesko i zemaljsko“, navodi se u poslanici.

Patrijarh je skrenuo pažnju na to da Bog, koji je savršen po svojoj prirodi, silazi u grješni svijet u obliku „bespomoćnog djeteta“ koje se rodilo u pećini, gdje su se pastir i njegovo stado krili od nepogoda.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je poželio vjernicima da jačaju vjeru, da ne gube nadu i da ljubav uvećavaju.

(Sputnjik)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar