Главно Федерација/БиХ

Пендеш: АНП је техничко питање и не треба да смета формирању власти на нивоу БиХ

ИПАК СМАТРА ДА БИ ГА ТРЕБАЛО СТАВИТИ НА ДНЕВНИ РЕД НАРЕДНЕ СЈЕДНИЦЕ САВЈЕТА МИНИСТАРА
  • Нагласила да активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП) за БиХ и усвајање првог Годишњег националног програма за БиХ нису активности које ће сутра довести БиХ у НАТО
  • Министар одбране БиХ навела да је у БиХ од 24.000 тона наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава остало нешто више од 7.000 тона, с тим да је ту урачуната и перспективна муниција

МИНИСТАР одбране БиХ Марина Пендеш рекла је да Годишњи национални програм за чланство у НАТО-у (АНП), као техничко питање, не треба да буде камен спотицања у изградњи институција БиХ и спровођењу изборних резултата.

АНП се нашао као алат у рукама појединаца због, можда, неспремности да крену у неке реформе које су озбиљније, а те реформе су исте на путу ка НАТО-у и ЕУ, рекла је Пендешева новинарима у Сарајеву.

Она је истакла да је инсистирала да се Савјет министара у садашњем сазиву изјасни о АНП-у, који „није наметнут из НАТО-а, већ је то документ БиХ“.

Пендешева сматра да је потребно што прије у Савјету министара на сљедећој сједници разговарати о овом питању и ставити ту тачку на дневни ред.

Према њеним ријечима, активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП) за БиХ и усвајање првог Годишњег националног програма за БиХ нису активности које ће сутра довести БиХ у НАТО.

Пендешева је нагласила да БиХ мора спровести много реформи, почев од уставних, Изборног закона, владавине права, те финансијске реформе.

Она навела да је у БиХ од 24.000 тона наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава остало нешто више од 7.000 тона, с тим да је ту урачуната и перспективна муниција, рекла је министар одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш.

Пендешева је рекла новинарима у Сарајеву да је на данашњој сједници Стратешког комитета за наоружање, муницију и минско-експлозивна средства, чији је организатор Мисија ОЕБС-а у БиХ, било ријечи о настојањима да се допринесе повећању степена безбједности у БиХ на начин да сва небезбједна муниција, екплозивна средства и вишкови наоружања буду на адекватан начин збринути.

Она је подсјетила да су, према одлуци Предсједништва БиХ, уништавање, донирање и продаја методе збрињавања небезбједне муниције, екплозивних средстава и вишкова наоружања.

„Ресорно министарство никада није расписало конкурс када је у питању продаја“, рекла је Пендешева и додала да је до сада само било заступљено уништавање и донирање.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар