Glavno Federacija/BiH

Pendeš: ANP je tehničko pitanje i ne treba da smeta formiranju vlasti na nivou BiH

IPAK SMATRA DA BI GA TREBALO STAVITI NA DNEVNI RED NAREDNE SJEDNICE SAVJETA MINISTARA
  • Naglasila da aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za BiH i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa za BiH nisu aktivnosti koje će sutra dovesti BiH u NATO
  • Ministar odbrane BiH navela da je u BiH od 24.000 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava ostalo nešto više od 7.000 tona, s tim da je tu uračunata i perspektivna municija

MINISTAR odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u (ANP), kao tehničko pitanje, ne treba da bude kamen spoticanja u izgradnji institucija BiH i sprovođenju izbornih rezultata.

ANP se našao kao alat u rukama pojedinaca zbog, možda, nespremnosti da krenu u neke reforme koje su ozbiljnije, a te reforme su iste na putu ka NATO-u i EU, rekla je Pendeševa novinarima u Sarajevu.

Ona je istakla da je insistirala da se Savjet ministara u sadašnjem sazivu izjasni o ANP-u, koji „nije nametnut iz NATO-a, već je to dokument BiH“.

Pendeševa smatra da je potrebno što prije u Savjetu ministara na sljedećoj sjednici razgovarati o ovom pitanju i staviti tu tačku na dnevni red.

Prema njenim riječima, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za BiH i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa za BiH nisu aktivnosti koje će sutra dovesti BiH u NATO.

Pendeševa je naglasila da BiH mora sprovesti mnogo reformi, počev od ustavnih, Izbornog zakona, vladavine prava, te finansijske reforme.

Ona navela da je u BiH od 24.000 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava ostalo nešto više od 7.000 tona, s tim da je tu uračunata i perspektivna municija, rekla je ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš.

Pendeševa je rekla novinarima u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čiji je organizator Misija OEBS-a u BiH, bilo riječi o nastojanjima da se doprinese povećanju stepena bezbjednosti u BiH na način da sva nebezbjedna municija, ekplozivna sredstva i viškovi naoružanja budu na adekvatan način zbrinuti.

Ona je podsjetila da su, prema odluci Predsjedništva BiH, uništavanje, doniranje i prodaja metode zbrinjavanja nebezbjedne municije, ekplozivnih sredstava i viškova naoružanja.

„Resorno ministarstvo nikada nije raspisalo konkurs kada je u pitanju prodaja“, rekla je Pendeševa i dodala da je do sada samo bilo zastupljeno uništavanje i doniranje.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar