Glavno Svijet

Plenković: Hrvatska smatra da se treba držati duha i slova Dejtonskog sporazuma

RAZGOVARAO U ZAGREBU SA DRAGANOM ČOVIĆEM I BAKIROM IZETBEGOVIĆEM

Foto: Andrej Plenković Twitter

  • Andrej PLANKOVIĆ: „Smatramo niJE dobrO da jedan narod drugom bira predstavnika u vlasti“

PREMIJER Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je danas susret s liderima SDA i HDZ BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, i naglasio da je cilj njegove vlade da obezbijedi dobre i prijateljske odnose sa BiH.

To, kako je kazao, tim prije s obzirom na geografski položaj i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u toj zemlji.

„Smatramo da se treba baš sada, kad je riječ o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, držati slova i duha tog sporazuma, a to znači da predstavnici sva tri konstitutivna naroda treba da budu zastupljeni na način da su oni zaista legitimni predstavnici ta tri naroda“, rekao je Plenković novinarima, poslije obilaska bodogradilišta „3. maj“ u Rijeci.

Stav Hrvatske je jedinstven, poručio je i istakao da Hrvatska taj stav iznosi godinama, prenijela je zagrebačka N1 tv.

„Smatramo da prakse nisu dobre da jedan narod drugom bira predstavnika u vlasti. Naš je stav da bi sami akteri u BiH, i institucije i stranke, trebalo da iznjedre takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju koju imamo danas, da se jedan narod osejća da su stvari nepravedne“, rekao je Plenković.

Plenković se sinoć sastao u Zagrebu s Izetbegovićem i Čovićem, a ranije ovog mjeseca su on i predsjednik Zoran Milanović odvojeno razgovaraali sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Plenkovićev kabinet je posle susreta sa Čovićem i Izetbegovićem saopštio:

„Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom evropskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH“.

„Mi Hrvatsku i premijera Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH posebno na našem evroatlantskom putu“, rekao je Čović poslije sastanka u Zagrebu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar