Главно Свијет

Пленковић међу кандидатима занасљедника Федерике Могерини

ЊЕГА БИ МОГЛИ ДА НАСЛИЈЕДЕ БИВШИ ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈЕ ДАВОР ИВО ШТИР И(ЛИ) МИРО КОВАЧ
  • Буде ли нови шеф Европске комисије из редова Европске народне партије, највјероватније Манфред Вебер, Андреј Пленковић би могао да добије и мјесто потпредсједника ЕК

ПОСЛИЈЕ европских избора на којима је СДП у Хрватској постигао неочекивано добар резултат, а ХДЗ подбацио, све је присутнија теза да ће премијер Андреј Пленковић наставити политичку каријеру у Бриселу, а не Загребу.

Европска народна странка изабрала га је за главног преговарача за склапање кадровске слагалице, што је значајно признање и показатељ колико Европљани држе до Пленковића. Са друге стране, његове тежње да ХДЗ врати у центар и да не сарађује са крајње десним странкама, од којих многе исказују носталгију према НДХ и усташтву, показала се за ХДЗ контрапродуктивном, јер су гласачи са деснице дали глас малим странкама, а не ХДЗ-у.

Пленковићево европејство и његова жеља да демократизује Хрватску на великом су искушењу и маневарски простор за то му је сужен. Има и све више конкурената у властитој странци, па би на страначким изборима сљедеће године могао имати више противкандидата. Засада се спомињу бивши шефови хрватске дипломатије Давор Иво Штир и Миро Ковач, али листа ће сигурно бити дужа, пишу Вечерње новости“.

И инострани медији спомињу Пленковића као изгледног кандидата за једну од важних функција унутар ЕУ. Буде ли нови шеф Европске комисије из редова народњака, највјероватније Манфред Вебер, Пленковић би могао да добије мјесто потпредсједника, ако не и нешто више.

Због његовог дугогодишњег дипломатског искуства није немогуће да замијени и Федерику Могерини.

До сада је Пленковић одбијао могућност да преузме неку функцију унутар Европе, али то није немогућа опција.

Хрватску чека 1. јануара предсједавање ЕУ. Ако остане на челу хрватске владе, наставак његове европске каријери био би упитан, јер би требало да чека наредне изборе у Европи, а нико не може да прогнозира шта ће до тада бити.

Избор остаје између Европе и Хрватске, с тим да би многи и из ХДЗ-а, али и других странака, највише вољели да премијер оде у Брисел. Без обзира на лоше резултате на европским изборима када је ХДЗ освојио четири мандата, колико и СДП, Андреј Пленковић и даље остаје најмоћнији хрватски политичар, са визијом европске Хрватске, што смета многима, и на десници, и на левици.

      

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар