Glavno Svijet

Plenković osudio zločin u Varivodama, pa pozvao Srbe da osude „velikosrpsku politiku“

POSLIJE 25 GODINA IZRAZIO „DUBOKO ŽALJENJE“ ŠTO IH HRVATSKA NIJE ZAŠTITILA
  • Rekao da je ubistvo devetoro civila u tom srpskom selu kod Kistanja „gaženje onih ideala za koje se borila ogromna većina hrvatskih branitelja, među kojima su bili i Srbi“

PREMIJER Hrvatske i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je da je u Varivodama kod Kistanja, gdje je prije 25 godina ubijeno devetoro srpskih civila, počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, koji je uvreda za savremenu Hrvatsku.

„Na svojim kućnim pragovima okrutno je pobijeno devetoro civila, vaših sumeštana i članova porodica i to uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. Kao predsjednik Vlade duboko žalim zbog toga i u ime vlade izražavam saučešće za članove vaših porodica čije živote hrvatska država, nažalost, nije uspjela da zaštiti“, rekao je Plenković na komemoraciji za stradale koju su organizovali Srpsko narodno vijeće (SNV) i opština Kistanje.

Osim što je porodice ubijenih zavio u crno, taj zločin je „i uvreda za suvremenu Hrvatsku, jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo“, istakao je Plenković.

„On je gaženje onih ideala za koje se borila ogromna većina hrvatskih branitelja, među kojima su bili i Srbi, a borili su se za slobodnu, demokratsku i tolerantnu Hrvatsku“, rekao je.

Plenković je podsjetio da je zločin počinjen mjesec i po dana poslije završetka vojno-policijske akcije Oluja.

Pozvao je Srbe u Hrvatskoj da „smognu snage i priznaju da je na Hrvatsku izvršena agresija režima Slobodana Miloševića i bivše JNA i da se ne može opravdati oružana pobuna protiv legalno izabrane vlasti i demokratske volje hrvatskog naroda za samostalnom državom“.

Dodao je još: „To znači i jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske politike u čije su ime hiljade nevinih ljudi ubijene širom Hrvatske i zbog koje su poginule hiljade hrvatskih branitelja, među kojima su mnogi nestali, a mnogi su zločini takođe do danas ostali nekažnjeni, među njima i zločini iz 1991. u susjednim spaljenim hrvatskim selima“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar