Glavno Svijet

Šiitska osveta: Raketni napadi na ambasadu SAD u Bagdadu i američku avio-bazu u Iraku

ROHANI PONUDIO ERDOGANU DA NJIHOVE ZEMLJE STVORE BLOK PROTIV AMERIČKE AGRESIJE
  • Jedna raketa pala na travnjak oko ambasade SAD, a druga eksplodirala u „zelenoj zoni“ Bagdada i ranila pet lica
  • Dvije rakete ispaljene i na bazu „Balad“ iz koje su uzlijetali američki avioni koji su izveli napade na pet pozicija šiitskog iračkog paravojnog pokreta Al-Hašd aš-Šaabi koji su prethodili napadu šiita na ambasadu SAD i likvidaciji iranskog generala Kasema Sulejmanija

POTVRDILE su se pretpostavke da će Amerikanci zbog likvidacije iranskog elitnog generala Kasema Sulejmanija biti na udaru i iračkih i svih bliskoistočnih šiita.

Na ambasadu u Bagdadu izvršen je raketni napad. Jedna raketa je eksplodirala na travnatoj površini oko zgrade ambasade.

Još jedna je eksplodirala u „zelenoj zoni“ Bagdada, u dijelu grada El-Džadrija, gdje je bilo pet ranjenih

Američka Centralna komanda odmah je naredila svojim helikopterima, stacioniranim u blizini glavnog grada Iraka, da uzlete i preuzmu „kontrolu nad terenom“.

Još dvije rakete – ispaljene iz višecjevnog bacača – eksplodirale su u krugu američke vazduhoplovne vojne baze kod mjesta Balad, 80 kilometara sjeverno od Bagdada.

Iz te baze su uzlijetali američki avioni koji su izveli napade na pet pozicija šiitskog iračkog paravojnog pokreta Al-Hašd aš-Šaabi koji su prethodili napadu šiita na ambasadu SAD i likvidaciji Sulejmanija.

Pri ovakvom stanju stvari, došlo je do telefonskog razgovora u kojem je predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana da dvije zemlje nastupaju zajedno kako ne bi bila moguća «još drskija i agresivnija dejstva Vašingtona».

Naglasio je da su SAD «velika prijetnja cijelom (njihovom) regionu».

Ne zna se šta mu je odgovorio Erdogan, ali je malo vjerovatno da će se Ankara u ovom trenutku udružiti sa Teheranom protiv Amerike.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar