Главно Свијет

Велика група америчких сенатора тражи увођење санкција Турској због рата против Курда

ПРОТИВ ЕРДОГАНА, МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, ФИНАНСИЈА, ТРГОВИНЕ И ЕНЕРГЕТИКЕ

Линдси Грејем

  • Сенатори предлажу и да САД официјелно прогласе турску куповину руских ракетних зенитних система С-400 суштинским кршењем“ америчког Закона о супротстављању противницима Америке помоћу санкција (CAATSA). Уз ово би ишла и забрана пружања (америчке) војне помоћи Турској, продаје Анкари америчког наоружања и муниције – од метака до пројектила


ГРУПА утицајних америчких сенатора, међу којима има и републиканаца и демократа, иступила је са иницијативом да Вашингтон против врха Турске уведе санкције због војне операције против сиријских Курда.

Текст њихове иницијативе објавио је републиканац Линдси Грејем који је близак Доналду Трампу.

У самом тексту се предлаже: „Увести санкције против актива у Сједињеним Државама следећих турских лидера: предсједника државе, потпредсједника државе,министра спољних послова, министра трговине и министра енергетике и природних ресурса“.

Сенатори су такође предложили да САД уведу  санкције и против енергетског сектора Турске и да забране војну сарадњу с њом.

Ово би се  – ако буде реализовано – односило и на бизнисмене и фирме из других земаља које сарађују или би хтеле да сарађују са тим турским сектором у сегменту снабдевања турске армије.

Сенатори предлажу и да САД официјелно прогласе турску куповину руских ракетних зенитних система С-400 суштинским кршењем“ америчког Закона о супротстављању противницима Америке помоћу санкција (CAATSA).

Ово би санкције против Анкаде „учинило аутоматским“ – наглашава се у иницијативци америчких сенатора.

Уз ово би ишла и забрана пружања (америчке) војне помоћи Турској, продаје Анкари америчког наоружања и муниције – од метака до пројектила.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар