Odabrano Svijet

Američki režim u Skoplju blokirao svu imovinu glavne makedonske partije VMRO-DPMNE

A NOMINALNI ŠEF REŽIMA – ZORAN ZAEV – JEDINI JE POLITIČAR U ZEMLJI ABOLIRAN ZA KRIMINAL
  • Potpuno očekivano, generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor JANUŠEV povodom udara na partiju rekao: „Ovo je kulminacija političkog progona od strane odnarođene i kriminalne vlasti. Pošto nisu uspjeli preko raznih pritisaka i ucjena da skrši VMRO-DPMNE i njeno aktuelno rakovodstvo, sada su krenuli da žestoko  zloupotrebljavaju institucije“

KRIVIČNI sud u Skoplju potvrdio je danas da je privremeno blokirao imovinu VMRO DPMNE, među kojima i zgradu u kojoj je sjedište najveće makedonske opozicione partije.

VMRO DPMNE je sudskom odlukom onemogućena da iznajmi ili proda takozvanu „Belu palatu” u Skoplju, čija je procijenjena vrijednost, prema medijima, 14 miliona evra, kao i još 68 objekata kupljenih između 2013. i 2015. i procijenjenih na 3,5 miliona evra.

Privremena mjera obezbjeđivanja imovine VMRO DPMNE je doneta na zahtjev Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, da bi se spriječila prodaja ili iznajmljivanje imovine dok ne bude okončan slučaj „Talir” – nelegalno finansiranje partije.

U slučaju „Talir”, koji je u maju 2017. otvorilo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, za nelegalno finansiranje i pranje para u periodu od 2009. do 2015. osumnjičeno je 14 tadašnjih funkcionera stranke na čelu sa predsjednikom Nikolom Gruevskim, koji je tada bio i premijer Makedonije.

Prije nekoliko dana lider partije Hristijan Mickoski je rekao je da se razmišlja o iznajmljivanju ili prodaji „Bele palate”.

Po Specijalnom tužilaštvu, sudskom mjerom se „zabranjuje otuđivanje i davanje pod zakup ukupno 69 nekretnina, među kojima je i sjedište stranke, s obzirom da postoji mogućnost da ta imovina bude otuđena do završavanja postupka”.

Potpuno očekivano, generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janušev povodom udara na partiju rekao je: „Ovo je kulminacija političkog progona od strane odnarođene i kriminalne vlasti. Pošto nisu uspjeli preko raznih pritisaka i ucjena da skrše VMRO-DPMNE i njeno aktuelno rakovodstvo, sada su krenuli da žestoko  zloupotrebljavaju institucije. Jedini za kriminal abolirani političar – Zoran Zaev – zna da je VMRO-DPMNE  posljednji bedem zaštite državnih i nacionalnih interesa i zato ne bira sredstva da sebi raščisti teren za rasprodaju svega makedonskog i za opšti grabež koji Zaev i kartel oko njega upravo realizuju. Zato je i potegao svoje posljednje adute – partijsko specijalno javno tužilaštvo i klijentelistički sud da preko njih zamrzne imovinu VMRO-DPMNE“.

Janušev je ukazao da se po prvi put i u Makedoniji i u Evropi zamrzava imovina jedne opozicione političke partije:

– Ovo su demokratija i demokratski principi za koje se zalažu Zaev i SDSM koji nastoje da umrtve svako drugačije mišljenje i zabrane svako političko djelovanje koje nije usaglašaeno sa antidržavnom politikom Zaeva.

Janušev je posebno naglasio da VMRO-DPMNE kao pravno lice uopšte nije osumnjičena ni za šta u postupku u kojem joj se zamrzava imovina.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar