Odabrano RS i matica

Anđelković: Moskva slanjem tri aviona pomoći pokazala da Srpsku doživljava kao državu

„BANJALUKA SVAKIM POTEZOM POKAZUJE DA JE ORIJENTISANA PREMA RUSIJI KAO KLJUČNOM SAVEZNIKU“
  • „Iako se u Srbiji možda i previše govori o kineskoj pomoći koja nije mala, uvek treba imati u vidu da nam je Rusija ključni faktor, jer od Kine ne možemo da imamo takvu podršku na geopolitičkom planu, u vezi sa odbranom geopolitičkih interesa kao od Rusije

MOSKVA je upućivanjem pomoći Republici Srpskoj za borbu protiv virusa korona pokazala da Srpsku doživljava kao pravu državu, što daje dodatnu sigurnost njenim građanima, ali i potvrđuje da postoje specijalne veze između Srpske i Rusije, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je izjavio Srni da je Rusija ključni oslonac kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji, te da je strateški važna u odbrani srpskih nacionalnih interesa.

– Kada god je teško, možemo da računamo na to da će Rusija priskočiti. Rusija je sadašnjim potezima pokazala, kada je riječ ponaosob o Republici Srpskoj, da je doživljava kao pravu državu, u punoj mjeri, i da postoje specijalne veze Banjaluke i Moskve, odnosno Dodika i Putina – rekao je Anđelković.

On je naglasio da ovo nije pomoć Srpskoj samo u borbi protiv virusa korona, već i poruka da se sa optimizmom može gledati na budućnost kada je riječ o rusko-srpskim odnosima i na to da će Rusija u svakoj situaciji pomoći.

– I kada je riječ o Republici Srpskoj treba još dodatno istaći da, dok se u Srbiji možda i previše govori o kineskoj pomoći koja nije mala, uvek treba imati u vidu da nam je Rusija ključni faktor, jer od Kine ne možemo da imamo takvu podršku na geopolitičkom planu, u vezi sa odbranom geopolitičkih interesa kao od Rusije – smatra Anđelković.

Dragomir Anđelković

Prema njegovom mišljenju, Srpska tu ima još ispravniji stav nego Srbija.

– I nesumnjivo je svakim potezom vlasti u Banjaluci istaknuto da je Srpska prije svega orijentisana prema Rusiji i da nam je Rusija ključni faktor podrške, saveznik i partner – rekao je Anđelković.

On je ponovio da je ruska pomoć Srpskoj važna, da će pomoći u borbi protiv virusa korona, ali da je mnogo važnije to što građani mogu dobiti dodatno potvrdu i sigurnost da će Rusija biti u svim okolnostima uz njih.

– Ko god bio protiv nas, protiv Republike Srpske i ko god pokušao da je obesmisli naići će na snažan rusko-srpski zid – kaže Anđelković.

U Banjaluku je danas stigao prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije Republici Srpskoj koji su na Aerodromu u Mahovljanima dočekali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Pomoć je uslijedila nakon razgovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, od kojih je zatražio pomoć.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar