Odabrano Svijet

„Areplivir“ – novi lijek Rusije protiv virusa korona

PRVI – „AVIFAVIR“ – ODOBREN KRAJEM MAJA, KLINIČKA ISPITIVANJA TRAJU OD APRILA
  • Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lijek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbijeđen lijek koji spašava život

MINISTARSTVO zdravlja Rusije odobrilo je još jedan ruski lek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir.

Prvi – „avifavir odobren je krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta tek u aprilu.

Stvaranje leka protiv kovida-19 može se uporediti samo sa otkrićem antibiotika koji su čovečanstvo spasili od bakterijskih infekcija. A Rusija je jedna od prvih zemalja koja je napravila lek protiv nove opasne bolesti.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno lečenje zagarantovano neće preminuti.

Obično su potrebne godine da se pronađu određeni lekovi. Zato dok su neki naučnici užurbano počeli da prave vakcine protiv virusa korona, drugi su odlučili da isprobaju već postojeće lekove.

Posebno su testirani antivirusni, imunomodulatorni i respiratorni preparati.

Naročite nade su bile položene na američki lek remdesivir koji se koristio protiv ebole i pokazao se efikasnim u borbi protiv izazivača bolesti SARS i Mers, kao i na japanski lek za lečenje gripa fapipiravir.

Oba leka imaju širok spektar delovanja protiv RNK virusa, u koje spada i SARS kov2. Oni suzbijaju RNK-usmerenu RNK polimerazu — enzim neophodan za replikaciju patogena u ćelijama. Ostali lekovi samo sprečavaju prodiranje virusa u ćelije.

„Remdesivir je uspešno prošao klinička testiranja u SAD i Nemačkoj, i 1. maja Uprava za hranu i lekove SAD je, po pojednostavljenoj proceduri (dva dan nakon završetka testiranja), izdala dozvolu za hitnu upotrebu remdesivira za lečenje kovid-19.

Ruski naučnici i predstavnici farmaceutskih kompanija su uzeli japanski lek kao osnovu, brzo su sproveli klinička ispitivanja i pokrenuli proizvodnju lekova na osnovu favipiravira koji je 2014. godine registrovan pod trgovačkim nazivom avigan.

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbeđen lek koji spašava život.

https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202007021122914223-rusija-napravila-lek-protiv-kovida-jesenjeg-talasa-nece-biti-korona/

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar