Одабрано Федерација/БиХ

Џихадисте који се враћају из Сирије чекају – лисице и судски процеси

КУРДСКИМ СНАГАМА У СИРИЈИ СЕ ПРЕДАЛО НАЈМАЊЕ 77 ОСОБА ПОРИЈЕКЛОМ ИЗ БиХ
  • На Интерполовим потјерницама су већ Ибро Ћуфуровић, Един Муфтић, Амир Џинић, Фикрет Зукић те још неки бх. грађани
  • До краја марта властима БиХ требало би да буду изручени Ибро Ћуфуровић из околине Велике Кладуше, као и Абдулах Армин Чурт, познатији по пријетњи клањем поглавара Исламске заједнице у БиХ. Наводно би у наредних неколико седмица требало да почне изручивање и осталих бх. држављана који су се борили у ИС те чланова њихових породица

ДРЖАВЉАНИ БиХ који су ратовали у редовима Исламске државе и за којима је расписана потјерница биће ухапшени и притворени одмах по изручењу.

Потврдио је то за „Независне“ Драган Мектић, министар безбједности БиХ, након што је јуче објављен списак бх. грађана, бораца у војним и паравојним формацијама на подручју Ирака и Сирије, а који су сада у затворима у сиријском дијелу који контролишу курдске снаге.

„Сви ће бити санкционисани. За двојицом, за које смо већ потврдили прихват, већ је расписана међународна потјерница и одређен им је притвор. Слиједи њихово процесуирање“, рекао је Мектић и додао да чим је за неким расписана потјерница, по аутоматизму то значи да је у бјекству те му се одређује притвор.

На Интерполовим потјерницама су већ Ибро Ћуфуровић, Един Муфтић, Амир Џинић, Фикрет Зукић те још неки бх. грађани чија су имена јуче објављена, а који су, како се тврди, тренутно у Сирији. Ћуфуровић је на листи због организовања терористичке групе, о чему су „Независне“ раније писале.

Изручење њих и још неколико десетина бх. грађана очекује се након што су недавно власти БиХ прихватиле захтјев америчке владе да преузму своје држављане који су се у Сирији и Ираку борили у редовима терористичких организација попут Исламске државе, те су заробљени у тамошњим противтерористичким операцијама.

Стога би до краја марта властима БиХ требало да буду изручени Ибро Ћуфуровић из околине Велике Кладуше, као и Абдулах Армин Чурт, познатији по пријетњи клањем поглавара Исламске заједнице у БиХ. Наводно би у наредних неколико седмица, осим Ћуфуровића и Чурта, требало почети изручивање и осталих бх. држављана који су се борили у ИС те чланова њихових породица.

Како је јуче на свом порталу објавило Радио Сарајево, у мушком кампу – затвору „Qamishli“, на сиријско-турској граници, налазе се Албин Синановић, Недим Мујчиновић и Един Муфтић.

По истом извору, међу онима који су се предали су и Емир Алишић из села Ошве, код Маглаја, и његов пасторак Лабиди Хамза.

Како се додаје, предали су се и Едвин Бабић звани Осман из Сарајева, те Алија Кесеровић из Бужима, обојица лица с црвених потјерница. И о Кесеровићу су „Независне“ раније писале, јер му се на терет ставља организовање терористичке групе.

С њима су, како је објављено, и Амир Селимовић и његова супруга Мелиха Делић, заједно с једним ђететом. Селимовић је, истиче се, пријетио да ће заклати сваког муслимана из БиХ који је против Исламске државе.

Међу онима који су положили оружје су, додаје се, и Енес Боровац, Салем Хасић са супругом Енесом Џинић и једним ђететом, те Сенад Купусовић. Хасић и Купусовић су, такође, лица с потјернице Интерпола.

Будући магистар природно-математичког факултета Аида Кобић из Зенице, кћерка угледног фудбалског тренера, 2013. године је родитељима само СМС-ом јавила да се удала и да је у Сирији, а она се, како постоје тврдње, такође недавно предала Курдима, заједно са двоје ђеце. Још бројне жене и ђеца су, тврди се, у Сирији.

Тако пребацивање у БиХ очекују и Фата Фушко-Хоџић и њених троје ђеце. Фата је супруга Џевада Хоџића (47) из Горње Маоче, а у Сирију су отишли 2015. године, с тим што су прије одласка на ратиште на кућу, како се тврди, ставили заставе Исламске државе!

На списку су, према сазнањима бх. безбједносних агенција, и Амир и Емира Џинић из Тешња са седморо ђеце.

Наводно се курдским снагама досад предало најмање 77 особа из БиХ, од чега је 19 мушкараца, бораца Исламске државе, 24 жене и чак 34 њихове дјеце. Подсјетимо, бх. власти су досад ухапсиле већи број џихадиста, а добар дио њих је пао након што слети на сарајевски аеродром. Неки су већ осуђени.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dzihadistima-iz-Sirije-lisice-na-ruke-cim-kroce-u-BiH/527539

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар