Odabrano Svijet

Holanđani bi da za obaranje Boinga iznad Donbasa sude trojici državljana Rusije i jednom Ukrajincu

PROCES TREBA DA POČNE U MARTU 2020. U GRADU BADHUVEDORPU – PO HOLANDSKIM ZAKONIMA
  • Moskva odbacila sve optužbe i precizirala da je raketa kojom je u julu 2014-te oboren malezijski putnički avion još 1986-te godine bila predata „jedinicama na teritoriji Ukrajine“ i da se otuda nikada nije vratila u Rusiju

ISTRAŽNA grupa u kojoj su predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine označila je trojicu građana Rusije i jednog Ukrajine kao odgovorne za obaranje malezijskog putničkog avion Boeing iznad istoka Ukrajine u julu 2014-te.

Na spisku osumnjičenih su Igor Strelkov (Girkin), bivši komandant snaga Donjecke Republike, i Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Leonid Harčenko.

U malezijskom avionu je tada poginulo 298 putnika iz deset država.

U Holandiji je objavljeno da suđenje treba da počne 9. marta 2020-te.

Po odluci njenog Ministarstva pravde, za proces će biti rezervisan sudski  kompleks Shipholgradu Badhuvedorp.

Sudiće se po holandskim zakonima. U glavnoj ulozi biće holandsko tužilaštvo koje ima glavnu ulogu u istražnoj grupi.

Sama grupa je 24. maja saopštila da je utvrdila da je raketni sistem „Buk“, kojim je oboren malezijski avion, stigao iz Rusije i da pripada njenoj  53-oj zenitnoj raketnoj brigadi.

Moskva je sve optužbe odbacila i saopštila nikada ni jedan jedini njen raketni sistem nije prelazio državnu granicu sa Ukrajinom.

Precizirala je da je raketa kojom je oboren avion još 1986-te godine bila predata „jedinicama na teritoriji Ukrajine“ i da se otuda nikada nije vratila u Rusiju.

http://fakti.org/globotpor/hoilandjani-bi-da-za-obaranje-boinga-iznad-donbasa-sude-trojici-drzavljana-rusije-i-jenom-ukrajincu

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar