Odabrano Svijet

Makron: Kapitalizam je degradirao i sišao s uma

„ZAPADNA HEGEMONIJA, KOJA TRAJE OD 18. VEKA, DANAS JE POD VELIKIM UPITNIKOM“
  • Uoči samita G-7 u Bijaricu, istupio sa upozorenjima: „Današnji kapitalizam rađa neravnopravnost sa kojom nismo u stanju da izađemo na kraj. Potrebno nam je preosmišljavanje evropskog civilizacijskog projekta“

EMANUEL Makron izjavio je da je kapitalizam „degradirao i sišao s uma“.

Za vreme susreta sa francuskim biznismenima u Jelisejskoj palati, rekao da je odmah po završetku samita G-7 u Bijaricu, koji je počeo danas a završiće se 26. avgusta, upozorio je da na različitim nivoima počnu razgovori o „reformi sistema odnosa u svetu“.

Precizirao je da ima u vidu nacionalni (francuski), evropski (EU) i međunarodnbi nivo razgovora i pregovora o toj reformi. A takođe: velike firme i međunarodne organizacije.

Francuski predsednik je biznismenima obećao da će isto ptitanje pokrenuti unutar G-7.

Odmah je naglasio da „model koji bi trebalo razraditi ne uključuje ukidanje sistema tržišne ekonomije“. Pa nastavio:

„Međutim, moramo priznati da je taj model zarđao i da je to jedan od uzroka što je degradirao i sam sistem demokratije. Degradirao je istovremeno i sam kapitalizam, a još je i sišao s uma. Današnji kapitalizam rađa neravnopravnost sa kojom nismo u stanju da izađemo na kraj“.

Pred početak skupa u Bijaricu, Makron je otkrio da sa njegovim učesnicima želi da razgovara i o „preosmišljavanju evropskog civilizacijskog projekta“.

Dodatno je objasnio: „Želim da se samit kolektivno pozabavi složenim izazovima koji su pred nama. Živimo u istorijekom periodu u kojem je demokratija u veoma dubokoj krizi. Zapadna hegemonija, koja traje od 18. veka,danas je pod velikim upitnikom. Ovaj samit G-7 samo je momenat u preispitivanju svetskog poretka“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-danasnji-kapitalizam-je-degradirao-i-sisao-s-uma

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar