Odabrano Federacija/BiH

Mektić: Preuzećemo one koji se vraćaju iz Sirije – čeka ih pritvor, a potom i procesuiranje

LONDON ĆE BLOKIRATI POVRATAK BRITANACA KOJI SU RATOVALI ZA ISLAMSKU DRŽAVU
  • Sarajevski mediji izveštavaju da se u paklu Sirije nalazi i „više od 60 žena iz BiH”, te „oko 80 dece” od kojih su mnoga rođena u toj zemlji. Većina tih žena, koje su pobegle s teritorije pod kontrolom ID-a i nalaze se, uglavnom u kampovima u Siriji, takođe želi da se vrati u BiH

MEĐU pripadnicima Islamske države (ID) koji su zarobljeni na ratištima u Siriji i trenutno su u zatvorima u toj zemlji ima i državljana BiH. Nadležne institucije u BiH već razrađuju plan o mogućem načinu njihovog preuzimanja i vraćanja u matičnu zemlju. Konkretnija rešenja u tom smislu trebalo bi da ponudi i Koordinaciono telo Saveta ministara  BiH, formirano početkom ovog meseca, kojim rukovodi Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Ministar bezbednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je za „Politiku” da su razgovori u toku i da će se za koji dan znati na koji način će se odgovoriti na poziv američke administracije upućen, između ostalih zemalja, i BiH da „preuzme svoje državljane i da im sudi”.

„Vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju s tim u vezi. Očekujem da ćemo za koji dan moći da kažemo i nešto konkretnije, jer se vrše još neke provere. U svakom slučaju, ako se potvrdi da je reč o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti”, kaže Mektić i naglašava da bivše islamske ratnike „po dolasku u BiH čeka pritvor, a potom i procesuiranje”.

Sarajevski mediji izveštavaju da se u paklu Sirije nalazi i „više od 60 žena iz BiH”, te „oko 80 dece” od kojih su mnoga rođena u toj zemlji. Većina tih žena, koje su pobegle s teritorije pod kontrolom ID-a i nalaze se, uglavnom u kampovima u Siriji, takođe želi da se vrati u BiH.

„To je već neka druga priča. Njihovo preuzimanje moguće je samo pod uslovom da se utvrdi da imaju državljanstvo BiH, što mi upravo proveravamo”, napominje Mektić.

Kada je reč o, eventualnom, povratku žena, „mahom udovica ratnika ID”, i njihove dece, prema saznanjima pojedinih medija, „poseban problem” predstavlja to što su „mnoga od te dece, čija su oba ili jedan roditelj državljanin BiH, rođena u Siriji”.

Povratak bivših pripadnika Islamske države u BiH, prema mišljenju Dževada Galijaševića, stručnjaka za bezbednost, nije nešto čemu se treba radovati, jer to su, kako on kaže, lica koja se aktivno ne mogu držati pod kontrolom, „bar ne na ovaj način na koji to rade bezbednosne agencije u BiH”.

„Dobijamo ideološku braću Edina Gačića (serijski ubica, likvidiran pre nekoliko dana u razmeni vatre sa policijom), ljude koji su otišli 7.000 kilometara daleko da bi nekažnjeno ubijali narod u njegovoj zemlji, verske fanatike koje u BiH ima ko da dočeka”, rekao je Galijašević za RTRS.

Iluzija je, kaže on, da se u BiH, u kojoj deluje 100 paradžemata, vehabijske zajednice, ostaci odreda „El mudžahedin” i takozvana aktivna islamska omladina, „može bez adekvatnih ustanova i sistema islamskim fanaticima iskoreniti pogrešno učenje o islamu”.

Zvanično nije nikada objavljen broj onih koji su otišli u Siriju i priključili se tamošnjim ratnicima. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, otišlo ih je oko 240, od kojih je njih 70 poginulo.

U ovdašnjim medijskim izveštajima o mogućem povratku radikalnih islamista u BiH može se pročitati kako se u Siriji „navodno nalazi još 120 državljana BiH”, te kako se „u međuvremenu vratilo njih 50”. Napominje se, takođe, da je do sada pred nadležnim domaćim sudovima „procesuirano 46 povratnika”.

Britanski ministar protiv povratka džihadista

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid je upozorio da će blokirati povratak u zemlju Britanaca koji su otišli na Bliski istok i pridružili se Islamskoj državi, prenosi N1.

Džavidova izjava dolazi u momentu oštre debate o sudbini Šamime Begum, Britanke koja je sa 15 godina pobegla od kuće i pridružila se ekstremistima. Begum, trenutno u devetom mesecu trudnoće, rekla je za list „Tajms” da želi da se vrati kući.

Britanski ministar je izjavio da „neće oklevati” da spreči povratak onih Britanaca koji su „podržavali terorističke organizacije u inostranstvu”.

http://www.politika.rs/scc/clanak/423076/Mektic-Preuzecemo-svoje-drzavljane-zarobljene-u-Siriji

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar