Odabrano Svijet

Opozicija u Moskvi isprobavala metode kijevske majdan-revolucije

POSLE ODOBRENOG MITINGA, POKUŠALA SA `DIVLJOM ŠETNJOM` I DOBILA 136 PRIVEDENIH
  • Od gradskih vlasti zatražila i dobila odobrenje za miting sa „do 100.000 učesnika“, ali se okupilo – pet puta manje
  • Aleksandar BROD, lider Građanske kontrole, NVO za zaštitu izrobnih prava; „Isprobavani su metodi mobilizacije građana za proteste, manipulisanje gomilom, prerastanje odobrenog mitinga u neodobrena dejstva i druge tehnologije korišćene u Ukrajini, Gruziji, Kirgiziji i Jermeniji“

POLICIJA je u Moskvi privela 136 učesnika „šetnje“ proameričke opozicije za koju njeni organizatori nisu ni tražili ni dobili odobrenje vlasti.

Prethodno je na Prospektu Saharova održan sa vlastima usaglašeni miting u organizaciji opozicionara čije kandidature za gradske odbornike nisu prihvaćene iz različitih razloga.

Organizatori su bili najavili „do 100.000 učesnika“, a nije ih bilo više od 20.000.

Kada je taj skup mirno završen, najekstremniji su krenuli prema vladinim zgradama u centru Moskve. Tada je intervenisala policija.

Uprava moskovske policije je potom saopštila da je od samih organizatora dobila upozorenje da se „sprema provokacija“.

Aleksandar Brod, lider Građanske kontrole, NVO za zaštitu izrobnih prava, ocenio je da da su na današnjem protestu u Moskvi njegovi organizatori „uvežbavali tehnologije obojenih revolucija“.

Precizirao je da ima u vidu `tehnologije` korišćene na kijevskom majdanu nezaležnosti (Trgu nezavisnosti) krajem 2013-te i u januaru i februaru 2014-te.

„Isprobavani su – konkretizovao je Brod – metodi mobilizacije građana za proteste, manipulisanje gomilom, prerastanje odobrenog mitinga u neodobrena dejstva i druge tehnologije korišćene u Ukrajini, Gruziji, Kirgiziji i Jermeniji“ .

Organizatori su bili i za 11. avgust najavili protestni skup sa „do 100.000 učesnika“, ali su u međuvremenu od njega odustali.

Izbori za skupštinu Moskve biće održani 8. septembra.

Izborna komisija je odobrila 233kandidature, a 57 je blokirala.

U  spiskovima podrške 22 odbijena kandidata nađeno 339 umrlih, a u 29 – više od 14.000 nepostojećih ljudi (birača).

http://fakti.org/rossia/opozicija-u-moskvi-isprobavala-metode-kijevske-majdan-revolucije

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar