Odabrano Svijet

Sirijska armija na samo dva kilometra od granice sa Jordanom

POD VLAST DAMASKA VRATILO SE 70 GRADOVA I NASELJA NA ISTOKU I JUGOISTOKU PROVINCIJE DERAA
  • U toku su pregovori za predaju pobunjenika koji drže gradove , Tofas i Mzejriba. Nejasna je, međutim, situacija oko grada Bosra-eš-Šam koji je poznat po rimskom amfiteatru koji se nalazi na Uneskovom spisku Svjetske kulturne baštine. Teroristi i pobunjenici koji ga drže tri puta su posljednjih dana prekidali pregovore o kapitulaciji

SIRIJSKA armija oslobodila je 70 gradova i naselja na istoku i jugoistoku provincije Deraa.

Na ovaj način je stigla na samo dva kilometra od greanice sa Jordanom.

Telekanal Al-Mayadeen je objavio da je dobar deo tih gradova i naselja prešao na stranu Bašara Asada, odnosno – vratio se pod vlast Damaska.

Prethodno je više odreda „naoružane opozicije“ prihvatilo ponudu da položi oružje u zamjenu za amnestiju i mogućnost da se njihovi pripadnici vrate mirnom životu.

Neki su čak obećali da će vladinim snagama pomagati u daljoj borbi protiv terorističkih formacija Islamska država i Džebhat an-Nusra (sirijska filijala Al Kaide).

Jedinice sirijske armije napadale su danas položaje Džebhat an-Nusre oko naselja Džumruk-el-Kadima i En-Nuejma koja se nalaze nedaleko od administrativnog centra provincije Deraa (110 kilometara južno od Damaska).

To je postalo moguće jer su prethodno preuzele kontrolu nad visovima Tel-Zmejtija i proširile zonu operacija na jugozapadu provincije gdje je u subotu oslobodila naselja El-Džiza i Es-Sahva i prekinula linije snabdjevanja terorista.

U toku su pregovori za predaju pobunjenika koji drže gradove , Tofas i Mzejriba.

Nejasna je, međutim, situacija oko grada Bosra-eš-Šam koji je poznat po rimskom amfiteatru koji se nalazi na Uneskovom spisku „svjetske kulturne baštine. Teroristi i pobunjenici koji ga drže tri puta su posljednjih dana prekidali pregovore o kapitulaciji.

Ulogu posrednika u ovim pregovorima igraju Jordanci.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar