Одабрано Свијет

У Паризу ухапшена 94 демонстранта, пљачкане и паљене продавнице луксузне робе

ПОЛИЦИЈА ТВРДИ ДА ИХ ЈЕ БИЛО 10.000, А ОРГАНИЗАТОРИ – НАЈМАЊЕ ЈОШ ТОЛИКО
  • Министар унутрашњих послова Француске, Кристоф Кастанер,изјавио је да су дар-мар правили припадници различитих ултрадесних организација.  Према његовим речима, било их је око 1.500. Додао је: „Овде се више не ради ни о борби за власт. Ово је гола пљачка“

ПАРИЗ су потресле најнасилније демонстрације Жутих прслука за последња два месеца.

Полиција и жандармерија нису биле ништа `нежније`. Ухапсиле су најмање 94 учесника 18-ог протеста.

Власт тврди да је у главном граду било 10.000 `жутих демонстраната`, а они – да их је било најмање још толико.

Министар унутрашњих послова Француске, Кристоф Кастанер, изјавио је да су дар-мар правили припадници различитих ултрадесних организација.  Према његовим речима, било их је око 1.500.

Кастанер је признао да је на учеснике демонстрација послао (само у Паризу) око 5.000 полицајаца и жандарма.

Кастанер је устврдио да су ултраши дошли на протест на позив  неких лидера Жутих прслука, а да сам покрет „жутих“ наводно више нема никакве вез са живорним покретом Жути прслуци. Додао је:

„Овде се више не ради ни о борби за власт. Ово је гола пљачка“.

Полиција је са ограниченим успехом покушавала сузавцем и воденим топовима да обузда демонстранте који се буне против социјалне и фискалне политике председника Емануела Макрона.

Један опасан пожар избио је у банци у приземљу седмоспратне стамбене зграде поред авеније Јелисејска поља.

Ватрогасци су морали да спасавају мајку и дете из пожара који је претио да захвати њихов спрат, рекли су из париске ватрогасне службе за АП. Једанаест особа из те зграде укључујући двојицу ватрогасаца су задобили лакше повреде а други станари су безбедно евакусани.

Насиље је избило када су демонстранти бацали димне бомбе и друге предмете на полицију у чувеној авенији Јелисејска поља, и почели да ударају на прозоре полицијског комбија, због чега се полиција за разбијање демонстрација повукла.

Узвикивали су антикапиталистичке и антиполицијске слогане. У центар Париза слиле су се хиљаде демонстраната а сцене насиља личиле су на оне најгоре из децембра и јануара, преноси агенција Франс прес.

Угашене су ватре у два киоска за новине, а неколико демонстраната је позирало и сликало се испред изгорелих остатака киоска.

Демонстранти су се такође усмерили на симболе индустрије луксуза, тако су радње познатих марки као што су Бос и Лакост разбијене и опљачкане, а лутке избачене кроз сломљене излоге. Луксузни ресторан Фуке, повезан са политичарим и славним личностима је уништен и запаљен. Једно возило је горело испред луксузне радње Кензо, што је један од многих пожара на Јелисејским пољима и око њих, преноси АП.

Један од вођа покрета Ерик Друе изјавио је да са нестрпљењем очекује Французе из Тулуза, Бордоа, Марсеја и Руана.

http://fakti.org/globotpor/u-parizu-uhapsena-94-demonstranta-pljackane-i-paljene-prodavnice-luksuzne-robe

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар