Odabrano RS i matica

U tvrđavi Novog Brda nađeni crkva, parno kupatilo, ostaci palate, ulice, trg…

RESTAURACIJU RADILA FIRMA „KOTO“ IZ SRBIJE KOJU JE ANGAŽOVAO UNESKO
  • Neprocjenjivo kulturno blago je vijekovima bilo skriveno ispod nasipa zemlje i kamena visine sedam metara

KOMPANIJA „Koto“ iz Srbije, koju je Unesko izabrao da restaurira srednjovjekovnu srpsku tvrđavu u Novom Brdu, saopštila je da je u unutrašnjosti tog zdanja pronašla neprocjenjivo kulturno blago, kao i da je iznenađena odlukom Prištine da joj zabrani dalji rad na tom poslu, prenosi „Blic“.

Kako navodi list, stručnjaci „Kota“ su tokom istraživanja unutrašnjosti tvrđave površine 400 metara kvadratnih, uz saglasnost projektanta, nadzora i implementatora projekta, pronašli crkvu sa ostacima fresaka, parno kupatilo, ostatke palate, dva objekta, ulice, trg, cisterne sa upojnim bunarima.

Kompanija „Koto“ je saopštila da je sprovela čitav postupak u saglasnosti sa projektom, čija je priprema, prema Unesku, bila povjerena projektantskom birou „Omega inženjering“ iz Dubrovnika, dodaje „Blic“.

Neprocjenjivo kulturno blago je vijekovima bilo skriveno ispod nasipa zemlje i kamena visine sedam metara, sve do 2015. godine kada su počeli radovi na restauraciji tvrđave.

„Pronađeni artefakti su istraženi, detaljno snimljeni, dokumentovani i prezentovani“, prenosi dalje „Blic“.

Arheološko nasljeđe lokaliteta u potpunosti je zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih dijelova zidova na kojima su se tokom ove i prošle godine pojavila djelimična oštećenja.

„Lica zidova na kojima su se pojavili defekti nisu postojala prije nego što smo ih mi 2015. i 2016. godine ozidali. Sanacija defekata na novoizgrađenom dijelu objekta ni na koji način ne ugrožava originalne ostatke utvrđenja i iste je moguće sanirati na efikasan način koji je predvidio projektant, kroz projekat sanacije u skladu sa nalogom Uneska“, tvrde iz kompanije „Koto“.

Radovi na sanaciji koji su se izvodili u skladu sa nalogom Uneska i dozvolom Prištine, obustavljeni su odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika početkom septembra i tom odlukom je kompaniji „Koto“ zabranjeno da izvodi dalje radove.

„Zatečeni smo ovakvom odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika, posebno imajući u vidu da smo imali dobru saradnju sa njima u dosadašnjoj realizaciji projekta“, kažu u kompaniji „Koto“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar