Одабрано Свијет

Вилијамсон: Русија није пријетња само Британији и Европи, него и многима у свијету

РУСОФОБ КОЈИ НЕ ЗНА ДА ЛИ ЈЕ ОЖЕЊЕН ЈАПАНКОМ ИЛИ КИНЕСКИЊОМ `ИСТАКАО` СЕ У АТЛАНТСКОМ САВЕТУ
  • Гевин Вилијамсон у Вашингтону осумњичио Русију да се служи „тајним операцијама, методима сајбер-ратовања, политичким диверзијама и демонстрацијом војне силе“. Као да се његова земља не служи управо свим тим, додао је да је побројано „само дио ширег модела малигног понашања“

БРИТАНСКИ министар одбране Гевин Вилијансон досад се више пута оклизнуо поводом Русије, али сматра, по свему судећи, да му није било доста.

Наступивши на семинару Атлантског савета у Вашингтону, устврдио је да Русија не пријети само Великој Британији, него и Европи и „многим другим земљама свијета“:

„Када смо 2015-те анализирали ситуацију у свијету, саопштили смо да сматрамо да је Русија нарастајућа пријетња, али тада нисмо били стопроцентно сигурни како ће се ствари даље развијати. Међутим, искуство које смо отада до данас стекли – показује да Русија није опасност по нас и континенталну Европу већ и за многе друге у свијету“.

Британски министар није пропустио прилику ни да каже да Москва „користи цио арсенал подршке својим геолитичким интересима“. Учинио је то у овом контексту:

„Свједоци смо нарастајуће конкуренције међу државама. Иран спонзорише терористе, а Сјеверна Кореја се домогла нуклеарног оружја. Не смијемо губити из вида Кину која даље јача и Русију која у свом интересу користи сва оружја којима располаже“.

Вилијамсон је осумњичио Русију и да се служи „тајним операцијама, методима сајбер-ратовања, политичким диверзијама и демонстрацијом војне силе“.

Као да се његова земља не служи управо свим тим, додао је да је побројано „само дио ширег модела малигног понашања“.

Британски министар је у Атлантском савјету оптужио Русију – алудирајући на „инциденте у Солзберију и Ејмсберију“ – да је Москва први пут од Другог свјетског рата посегнула и за хемијским оружјем. Потом је закључио:

„Пријетње постају све разноврсније. Државе преузимају тактику деловања терориста, а сами терористи су дошли у посјед савременог наоружања. Губи се граница између мира и конфликта. Ступили смо у нову еру међусобно повезаних пријетњи“.

Све ово је мудро изговорио човјек који није сигуран да ли је већ девет година у браку са Кинескињом или Јапанком.

Министар чија је русофобија чак и у самој Британији постала предмет подсмјевања

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар