РС и матица

Додик и Вучић посјетили у селу Обљај код Босанског Грахова родну кућу Гаврила Принципа

ВУЧИЋ: „УВЕРЕН САМ ДА СРПСКИ НАРОД НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ ГАВРИЛОВО ЈУНАЧКО ДЕЛО“
  • У доњем дијелу куће отворена је музејска поставка о Гаврилу Принципу, док је у горњем реконструисан намјештај из времена у којем се у њој становало

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић данас су током посјете родној кући Гаврила Принципа у селу Обљај код Босанског Грахова истакли да ће у наредном периоду бити пронађен начин за њено додатно уређење, као и побољшање прилаза.

Вучић, који се током посјете кући Гаврила Принципа уписао у књигу сјећања, навео је да ће Србија увијек помагати народу Грахова и овог краја.

„Уверен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дело Гаврила Принципа“, написао је Вучић.

Додика, Вучића, генералног секретара предсједника Србије Николу Селаковића, министра финансија Србије Синишу Малог, те замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Николу Шпирића, током посјете је дочекао делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБих Душко Радун.

У кући Гаврила Принципа одржан је и историјски час. Један од рођака Гаврилових – Миле Принцип током обиласка је Вучићу и Додику показао и филџан који је поново враћен у кућу Гаврила Принципа.

Предсједник Србије посјетио је и трочлану породицу Принцип, која живи поред куће Гаврила Принципа, а даривао је дјецу из породице Чеко из села Обљај.

Радун је на крају Додику и Вучићу уручио поклоне.

Обновљена родна кућа Гаврила Принципа свечано је отворена 28. јуна 2014. године, поводом стотину година од почетка Првог свјетског рата.

Одбор за обнову куће Гаврила Принципа изразио је захвалност тадашњем предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Удружењу „Принцип Српски“ из Новог Сада и Заједници Срба из Милвокија, који су материјално помогли обнову.

У доњем дијелу куће отворена је музејска поставка о Гаврилу Принципу, док је у горњем реконструисан намјештај из времена у којем се у њој становало.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар