РС и матица

Вучић: Берлин открио све што се крило испод жита, наставак у ужем кругу 1. или 2. јула у Паризу

„ТРУДИЛИ СМО СЕ ДА СЕ ПОНАШАМО ОДГОВОРНО, ЧАК СМО БИЛИ ПОЧЕЛИ И ДА СЕ ОСМЕХУЈЕМО“
  • Нема никаквих закључака, ни о чему се није гласало… Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КИМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао”
  • Албанци су имали приступ следећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живео у време српских диктатора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС – и то је нека опсесивна фасцинација Српском – те да нема никаквих извршних овлашћења за ЗСО

ЗАКЉУЧАК самита у Берлину је да настављамо разговоре у ужем формату, уз посредовање ЕУ, Немачке и Француске, о томе како да покушамо да наставимо дијалог, рекао је синоћ председник Александар Вучић по завршетку самита у Берлину.

Указао је да нема формалних закључака, нити се о нечему гласало, већ да је реч о договору. Следећа прилика за разговор о наставку дијалога биће, рекао је, 1. или 2. јула у Паризу, уочи састанка Берлинског процеса, у Познању, а после европских избора.

Председник је рекао да је на скупу постало јасно све оно што се крило испод жита. Видело се, додаје, у најискренијој форми и ко и какав однос из региона има према Србији и КиМ.

„Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КИМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао”, рекао је Вучић а преноси Танјуг.

Он је навео да РС није никаква лоша творевина, већ да је Дејтонска творевина и да је тиме сачуван мир и заустављено крвопролиће на територији БиХ. Како каже, одговорио је и Албанцима који су имали приступ следећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живео у време српских диктатора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС – и то је нека опсесивна фасцинација Српском – те да нема никаквих извршних овлашћења за ЗСО.

„Почели смо у једном тренутку и да се осмехујемо. Трудили смо се да се понашамо одговорно и озбиљно и мислим да смо то успели да учинимо, иако не мислим да смо пред било ким у Европи сви заједно данас изгледали добро на било који начин”, оценио је он.

„Разумели смо све што се крило испод жита, све смо видели у једном дану”, рекао је Вучић. Он је рекао да је у Берлину одржана серија тешких састанака.

Захвалио је немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону на њиховом ангажману, рекавши да су они били веома рационални, разумни и озбиљни и одговорно се понашали.

„Покушавали су да пронађу решење за наставак дијалога, да утичу на стабилизацију прилика на Балкану”, рекао је Вучић српским новинарима у Берлину.

Он је додао да Србија није имала ниједан услов, осим да таксе које је Приштина увела буду повучене.

„Неки други су сматрали да је од дијалога било важније да таксе остану, али шта да радимо”, рекао је Вучић.

Иначе, учесници састанка су истакли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требало да прате напори у јачању поверења, а пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-berlin-otkrio-sve-sto–se-krilo-ispod-zita-nastavak-u-uzem-krugu-1-ili-2-jula-u-parizu

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар