Странке

Додик: Прешли су црвену линију – преко Уставног суда би да нам узму територију величине општине Требиње

НАРОДУ ПОРУЧИО ДА НЕМА ЗБОГ ЧЕГА ДА БРИНЕ, РИЈЕЧИМА: „ОВО ЈЕ ПОЛИТИЧКА ТУЧА“
  • Заједно са ХДЗ, наредне седмице у процедуру ће бити упућен екст закона о Уставном суду БиХ у којем неће бити троје страних судија и у којем неће бити омогућено прегласавање ни једног конститутивног народа
  • Милорад ДОДИК  посебно нагласио да је Парламент БиХ на тај потез (УС БиХ без странаца) право стекао још када је навршено пет година од потписивања Дејтонског споразума

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД,изјавио је да ће идуће седмице у парламентарну процедуру бити упућен закон о Уставном суду БиХ у којем неће бити мјеста за стране судије.

Додик је ово рекао након проширене сједнице Извршног комитета СНСД чија је кључна тема била актуелна политичка ситуација до које је дошло након што је Уставни суд БиХ оспорио члан Закона о пољопривредном земљишту Српске.

Додик је поновио да је усвајање закона о Уставном суду БиХ у којем неће бити троје страних судија, што је случај сада и у којем неће бити омогућено прегласавање једног конститутивног народа, услов за рад у БиХ.

Напоменуо је и да је Парламент БиХ на тај потез право стекао када је навршено пет година од потписивања Дејтонског споразума.

Подсјетио је да је у неколико наврата Република Српска покушала да тај приједлог, са тим одредбама, стави на дневни ред, али да није било подршке од стране СДА.

Нови приједлог ће, истакао је, упутити заједно са ХДЗ-ом БиХ јер је питање рада Уставног суда БиХ и његовог састава постало приоритет за Српску, од којег неће одустати. Сви процеси ће, додао је, бити настављени када на то буде стављена тачка.

– Сваки пут када стране судије дођу сједе по разним кулоарима са људима из међународне заједнице, добијају упутства за гласање. Биће занимљиво у будућности гледати како ће се неко негативно моћи односити према захтјеву политичких представника два конститутивна народа – нагласио је Додик.

На сједници Комитета је подржано одржавање посебне сједнице Народне скупштине Српске која је заказана за понедјељак. Договор је да закључци политичких партија буду утврђени прије сједнице, а да се током засједања јавности обрате шефови клубова посланика.

– Уставни суд БиХ је донио неуставну одлуку. За Републику Српску је важно да буде очувано јединство. Ово је уставна и политичка малверзација. Овим се прешла црвена линија наших односа. Овај суд је накарада правосудних система у којем дјелују три страна суца и два доскорашња потпредсједника СДА – рекао је Додик.

Треба, како је рекао, поштовати одлуке правосуђа, али оне засноване на праву што у овом, последњем случају није случај.

– Ово је превара, подвала Србима и ако Срби из Републике Српске пристану да се у континуитету крећемо на овај начин, то значи да ћемо за неколико година изгубити сваки смисао. Одлуком је обухваћено 90.000 хектара. То је територија Требиња. Урушава се и дејтонски принцип 51 наспрам 49 одсто – рекао је Додик.

Приступ који је заузела Српска на последњем састанку код предсједнице РС Жељке Цвијановић је, како је додао, дошао као приједлог опозиције, а који је владајућа структура прихватила.

– Биће интересантно видјети како ће се понашати према свом приједлогу. За Српску је битно јединство. То је једини начин да ријешимо ово питање – рекао је Додик који је и српски члан Предсједништва БиХ.

На сцени је сада, како је рекао, политичка туча па „народ нема потребе да брине“.

Поново је позвао на дијалог о стварима у БиХ.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар