Odabrano Svijet

Američki nevidljivi lovci pete generacije F-35 poslije svakog leta prestaju da budu nevidljivi

DEFENSE-AEROSPACE: POSLE SVAKOG LETA POSTAJE NA RADARIMA VIDLJIV KAO BOEING 747
  • Kompanija Lockheed Martin priznala da oplata aviona ima defekte, ali tvrdi da „nema potrebe da se mijenja tako često“. To jest: poslije svakog leta

VEĆ duže vreme je jasno da američki čudo-lovac pete generacije F-35 i nije čudo kakvim su ga predstavljali Pentagon i njegovi propagandisti.

Sada se otkrilo i da je ugrožena njegova `nevidljivost`. Da dolazi u pitanje njegova glavna prednost nad borbenim avionima četvrte generacije i nad direktnim konkurentima.

Kako piše Defense-Aerospace, čuvena „visokotehnološka oplata“ F-35 propada i gubi stels-svojstva brže nego što je iko računao. A to znači da čudo-lovci postaju vidljivi za protivničke radare.

Samim tim i mnogo lakša meta nego što bi to voljeli u američkom vojnom vrhu. Jer, Defense-Aerospace navodi da F-35 postaju vidljivi na tuđim radarima poput putničkih Boeing 747!

Da sve bude još gore, ispostavilo se da ni pozadina problema nije baš bezazlena.

Komanda američke ratne avijacije je priznala da sa oplatom „nešto treba činiti“ poslije svakog leta F-35. A „izvori bliski Pentagonu“ otkrivaju da bi – ako bi se željelo da F-35 budu realno nevidljivi – oplatu trebalo mijenjati uoči svakog novog leta.

Kompanija Lockheed Martin je priznala da oplata ima defekte, ali tvrdi da „nema potrebe da se mijenja tako često“. To jest: poslije svakog leta.

Pentagon je je još prije dvije godine priznao da se F-35 nalazi „u problemima“.

Do američke i  šire javnosti je došlo da su letovi tih aviona obustavljani zbog „problema sa dovodom goriva“.

U septembru je jedan F-35 pao zbog „neispravnosti cijevi koja spaja rezervoar sa motorom“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar