Glavno Svijet

Amerikanci udarili i na 14 najvećih banaka i glavnu avio-kompaniju Irana

DA JOŠ POSLUJU SA IRANOM DOZVOLILI: JAPANU, KINI, J-KOREJI, ITALIJI, INDIJI, TAJVANU, GRČKOJ I TURSKOJ
  • Hasan ROHANI: „Sa ponosom ćemo zaobići vaše ilegalne i nepravedne sankcije jer su one protivne međunarodnom pravu. Nalazimo se u ekonomskom ratu i suočeni smo sa zastrašivanjem. Mislim da u američkoj istoriji u Bijeloj kući nije bilo čovjeka koji više (od Trampa) krši međunarodno pravo i konvencije“

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo otkrio je danas da je Vašington uveo sankcije i protiv glavne avio-kompanije Irana i protiv 70 finansijskih organizacija te zemnje.

Precizirao je da je pod udarom svih 14 najvećih banaka Irana među kojima su i Bank Melli, Arian Bank, Future Bank B.S.C, Export Development Bank of Iran, Ghavamin Bank, Bank Sepah, Bank of Industry and Mine, Europaisch-Iranische Handelsbank AG.

Naglasio je da te banke „finansiraju destabilizujuće delovanje Teherana“.

I naveo: da je Iran u svoje Korpus čuvara islamske revolucije uložio „ milijarde dolara“.

Pompeo je istovremeno otkrio da su SAD obaveze pridržavanja svojih antiiranskih sankcija privremeno oslobodile osam zemalja: Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Tursku.

Dodao je da to uopšte ne znači da SAD odustaje od namjere da sankcijama iranski izvoz nafre svedu na nulu.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je da su sankcije uvedene protiv 700 iranskih kompanija, organizacija i građana.

Predsjednik Irana Hasan Rohani rekao je danas da će njegova zemlja „ponosno zaobići“ američke sankcije iranskoj naftnoj industriji i finansijama.

„Kažem da ćemo s ponosom zaobići vaše ilegalne i nepravedne sankcije jer su one protivne međunarodnom pravu“, rekao je Rohani u televizijskom obraćanju.

Šest mjeseci poslije povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015, predsjednik SAD Donald Tramp danas je ponovo uveo najstrože sankcije iranskom naftnom i finansijskom sektoru koje je vlada Baraka Obame ukinula.

„Nalazimo se u ekonomskom ratu i suočeni smo sa zastrašivanjem. Mislim da u američkoj istoriji u Bijeloj kući nije bilo čovjeka koji više krši međunarodno pravo i konvencije“, izjavio je iranski predsjednik.

Tramp je od dolaska na vlast zauzeo neprijateljsku poziciju prema Iranu, a u avgustu je Teheranu uveo prvi krug sankcija.

Šef iranske diplomatije, Džavid Zarif, izjavio je da će Teheran biti spreman da pregovara sada SAD samo pod uslovom da Vašington izmjeni svoj odnos prema „atomskom sporazumu“ koji je Teheran 2015-te potpisao sa šest velikih sila među kojima su bile i Sjedinjene Države.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar