Odabrano Svijet

„Fort Tramp“ u Poljskoj – ruska avio-baza i „Iskanderi“ u Bjelorusiji

LUKAŠENKO SE GODINAMA PROTIVIO RUSKOJ BAZI U SVOJOJ ZEMLJI, A SADA VEĆ POPUŠTA
  • Poljskom šefu diplomatije Aleksandar LUKAŠENKO rekao: „Mi nemamo namjeru da sa vama ratujemo. Zato ne pravite nepotrebne baze. U suprotnom, moraćemo da na to, zajedno sa Rusijom, odgovorimo. Ovo znači da ćemo biti prinuđeni da nešto instaliramo da bismo vam parirali“

PREDSJEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko javno je posavjetovao Poljskoj da ne pravi na svojoj teritoriji `nepotrebne vojne baze` inače će Minsk i Moskva biti prisiljeni da odgovore.

Otkrio je da je šefu poljske diplomatije rekao i ovo:

„Mi nemamo namjeru da sa vama ratujemo. Zato ne pravite nepotrebne baze. U suprotnom, moraćemo da na to, zajedno sa Rusijom, odgovorimo. Ovo znači da ćemo biti prinuđeni da nešto instaliramo da bismo vam parirali“.

Bjeloruski lider je na ovaj način odreagovao na namjeru Varšave da navede Vašington i Pentagon da u Poljskoj otvore stalnu američku vojnu bazu snage oklopne divizije. Već je popularno u žargonu nazivaju „Fort Tramp“.

Lukašenko je ponovio i svoju omiljenu `poslovicu` – bolje i sto godina pregovora nego jedan dan rata – i svoju izjavu s kraja oktobra: da Minsk i Moskva razmišljaju o adekvatnom odgovoru (na „Fort Tramp“) sa minimalnim troškovima.

Nije, međutim, otkrio  – koliko daleko je spreman da ide, a činjenica je da se godinama protivio  ruskoj vojnoj bazi u Bjelorusiji.

Moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko zato je povodom svega što je Lukašenko rekao poljskom ministru bio i kratak i jasan:

„Nama nisu potrebne izjave već otvaranje vojne baze Rusije u Bjelorusiji. U interesu bezbjednosti obe zemlje. Ako se američka baza pojavi – logično bi bilo da se na jednom od bjeloruskih arodroma pojavi avio-baza Rusije, sa najmodernijim avionima i visokopreciznim projektilima“.

Potpredjsednik Ruske akademije raketnih i artiljerijskih snaga – Konstantin Sivkov – smatra da u Bjeloursiji treba instalirati operativno-taktičke raketne sisteme „Iskander“. To bi, po njegovom mišljenju, značaj „Fort Trampa“ svelo na nulu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar