Svijet

Grčki mediji: Atina i Skoplje dogovorili ime „Republika Sjeverna Makedonija“

GRČKI PARLAMENT ĆE RATIFIKOVATI SPORAZUM TEK KADA GA BJRM POTPUNO REALIZUJE
  • Dogovor predviđa izmjenu makedonskog Ustava iz kojeg će morati da se izbriše član koji pominje „makedonsku manjinu“ izvan granica zemlje. Posebna komisija će se, kako se navodi, razmotriti korišćenje robnih marki dviju zemalja
  • Vlada Zorana Zaeva treba da pošalje pisma u više od 190 država koje su priznale „Republiku Makedoniju“sa obavještenjem da će u bilateralnoj i međunarodnoj komuniciji ubuduće biti korišteno ime „Northern Macedonia“. A u periodu od jula do decembra ove godine, vladaZaeva će biti u obavezi da organizuje referendum i ako rezultat izjašnjavanja građana bude pozitivan, doći će do ustavnih promjena

GRČKI mediji objavili su danas detalje još nepotvrđenog sporazuma koji su navodno postigli premijer Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, a prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija i to ime će biti korišćeno za sve namjene.

Atinski list „Eifemerida“ i „Radio 24/7″ javili su da prema sporazumu, u koji su imali uvid, pridjev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika.

Sporazum, između ostalog, predviđa izmjenu Ustava, s tim da će morati da se izbriše član koji pominje „makedonsku manjinu“ izvan granica zemlje

Posebna komisija će se, kako se navodi, razmotriti korišćenje robnih marki dviju zemalja.

Koraci koji slijede nakon potpisivanja sporazuma su ratifikacija u makedonskom parlamentu, a ako predsjednik Đorđe Ivanov odbije da ga potpiše, odmah bi trebalo da bude održano i drugo glasanje.

Po ratifikaciji sporazuma, Grčka će uputiti pismo EU i NATO kojim će podstaći pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije u EU i NATO, pod uslovom da se izvrši reviziju Ustava.

Savjet ministara inostranih poslova (25-26 juna) i samit EU (28-29. juna) bi tražio da se Sjevernoj Makedoniji da pozitivan signal za početak pregovora o pristupanju, uprkos protivljenju Francuske i Holandije, ali uz podršku Njemačke .

„Sjeverna Makedonija“ bi na samitu NATO, 11. jula, bila pozvana u članstvo Alijanse, pod uslovom da se izvrše ustavne promjene.

Potom bi vlada Zorana Zaeva poslala pismo u više od 190 država koje su priznale „Republiku Makedoniju“ da će u bilateralnoj i međunarodnoj komuniciji biti korišteno ime „Northern Macedonia“.

U periodu od jula do decembra ove godine, vlada Zorana Zaeva će biti u obavezi da organizuje referendum i ako rezultat izjašnjavanja građana bude pozitivan, doći će do ustavnih promjena.

Ako rezultati referenduma ne budu pozitivni predviđen je „plan B“, koji predviđa održavanje parlamentarnih izbora koji bi imali referendumski karakter.

Nakon implementacije sporazuma u Sjevernoj Makedoniji, grčki parlament će ratifikovati sporazum istovremeno sa glasanjem o prijemu susjedne zemlje u NATO.

Tanjug

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar