Svijet

Makron Putinu: Naše velike nacije moraju živjeti zajedno

SUSRET U ANTIČKOJ TVRĐAVI BERGANSON NA AZURNOJ OBALI: DOMAĆIN SE DRŽAO KAO PREGOVARAČ EU
  • Vladimir PUTIN: „Mi nismo protiv G-8. Rusija je u svoje vrijeme pripremala samit Osmorke, ali naši partneri nisu doputovali“
  • Emanuel MAKRON: „Vjerujem u evropsku Rusiju i u suverenu Evropu. U moćniju Evropu koja će steći nove mogućnosti na bazi dijaloga sa Rusijom“

VLADIMIR Putin prvi put se sa predsjednikom Francuske, Emanuelom Makronom, sreo u njegovoj ljetnoj rezidenciji.

Razgovor je potrajao tri i po sata, a teme očekivane: bilateralni odnosi, Ukrajina, Sirija, Iran… Preliminarni zaključak i francuskih i ruskih posmatrača je faktički identičan: prvi ohrabrujući susret poslije „ledenog perioda“.

Avion ruskog lidera sletio je na aerodrom Marseja, a odatle je uslijedio novi let – 140 kilometara helikopterom Mi-8. Do antičke tvrđave Berganson i njenih plaža na Azurnoj obali.

Makron se držao kao „glavni pregovarač EU“ i nije propustio da već u prvim minutim ponovi da on vjeruje „u Evropu od Vladivostoka do Lisabona“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Makron je mnogo i gestikulirajući govorio. I o „pogledima Katarine Velike“, i o ruskoj duši i o „istorijskim trenucima koje svijet preživljava“. Citirao je Dostojevskog.

Na inicijativu Pariza, Makron i Putin su izašli pred novinare prije pravih pregovora.

Francuski lider je o njima rekao: «Sve glavne krize u svijetu biće predmet našeg razgovora jer Rusija igra važnu ulogu u svjetskim procesima. Posebnu pažnju zaslužuje Ukrajina i ja bih volio da narednih dana i nedielja Minski proces o Donbasu dobije novi impuls».

Putin je otkrio da će domaćina obavijestiti o svom telefonskom razgovoru sa Zelenskim i dodao da «postoje stvari koje su za oprezni optimizam».

Naglasio je da Rusija podržava operacije sirijske armije u provinciji Idlib kojima je cilj «neutralisanje terorista».

Umirio je – odgovarajući na pitanja francuskih novinara – evropsku javnost povodom eksplozije na poligonu kod Severodvinska: «Tamo se nije dogodilo ništa što bi bilo koga ugrožavalo».

Makron je, uzevši ponovo riječ, ocijenio da bez rješenja situacije u Ukrajini nije moguć povratak G-8.

Putin je odmah dodao da „Nikakva Osmorka i ne postoji“. Još je ukazao:

„Mi nismo protiv G-8. Rusija je u svoje vrijeme pripremala samit Osmorke, ali naši partneri nisu doputovali“.

Povodom opozicionih protesta u Moskvi rekao je:

„Svi imaju pravo na mirne proteste u okvirima zakona. Ali, niko nema pravo da dovodi do sukoba sa vlašću.“

Makron je posebno naglasio da želi da odigra svoju ulogu u „stvaranju nove arhitekture bezbjednosti između Rusije i Evropske unije“:

„Između Rusije i zapadnih zemalja postoje određena raznoglasja. Ali, Rusija je evropska zemlja. Ja u to vjerujem. Naše dvije velike nacije moraju živjeti zajedno“.

Ovome je pridodao: „Vjerujem u evropsku Rusiju i u suverenu Evropu. U moćniju Evropu koja će steći nove mogućnosti na bazi dijaloga sa Rusijom“.

Najveći deo pregovora bio je zatvoren za novinare.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar