Свијет

НАТО обуставио све контакте са Русијом – и по политичкој и по војној линији

ГРУШКО: ОДНОСИ САДА НАЈВИШЕ ЛИЧЕ НА ОНО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ АЛИЈАНСА И ФОРМИРАНА - НА ХЛАДНИ РАТ

ЗАМЈЕНИК министра иностраних послова Русије Александар Грушко  изјавио је да су Москва и НАТО  потпуно прекинули сарадњу.

Нагласио је: „И по војној и по цивилној, односно политичкој линији“.

Па наставио: „НАТО је одустао сваког позитивног `дневног реда` у односима са Русијом. Ништа не постоји. Чак нема ни никаквог сигнала да у НАТО  знају како изаћи из слијепе улице“.

Грушко је одлуку алијансе да прекине и „нормалне радне контакте по војној линији“ назвао апсурдном јер од тих односа умногоме зависи безбједност цијеле Европе.

„НАТО је отишао предалеко конфронтацији са Русијом. Данашњи односи на релацији Русија-НАТО највише личе на оно што се сматрало нормалним у вријеме када је алијанса формирана да би била у функцији Хладног рата. Изгледа да су обрисали прашину са Армелове доктрине која се своди на двије ствари – дијалог и обуздавање“ – указао је Грушко.

Посебно је нагласио да су укупни војни расходи земаља НАТО у 2018-ој премашили трилион долара и да су били 22 пута већи од расхода Русије на одбрану и додао:

Москва нема  намјеру да се по војном буџету такмичи са земљама НАТО. Наше тежиште је на циљаним пројектима и ефикасном наоружању“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар