Odabrano Svijet

Pobuna Iračana protiv korupcije i siromaštva – dosad 100 mrtvih

U CENTRU BAGDADA DANAS 5 UBIJENIH, A I DALJE SE PUCA KOD MINISTARSTVA ZA NAFTU
  • Do najžešćih sukoba došlo u južnom gradu Ed-Divanija gdie su demonstranti pokušali da na juriš zauzmu siedište gradske uprave. Unutar zgrade je došlo do ozbiljne razmiene vatre. Bilans „rata u Divaniji“ je – 44 ubijena

AMERIČKI protektorat koji se nalazi na miestu države Irak opet trese iznutra.

U Bagdadu su ponovo izbile demonstracije zbog korupcije, siromaštva i nezaposlenosti u zemlji, a bilans je zasad – pet mrtvih. Zasad zato što je policija blokirala demontrante kod Ministarstva za naftu, a sa tog miesta se čula jaka pucnjava.

Broj žrtava protestnog talasa koji traje popeo se na – 100!

Od početka protesta uhapšeno je 540 ljudi, a oko 200 je i dalje u pritvoru.

Protesti su počeli 1. oktobra, a dan kasnije je ministar odbrane, Nadžah aš-Šamari, naredio da bagdadski garnizon bude u potpunoj borbenoj pripravnosti.

Irački premijer Adel Abd al-Mahdi uveo je 3. oktobvra policijski čas u Bagdadu. Potom je uveden u više drugih iračkih gradova, a državna granica prema Iranu – zatvorena.

Do najžešćih sukoba je došlo u južnom gradu Ed-Divanija gdie su demonstranti pokušali da na juriš zauzmu siedište gradske uprave.

Unutar zgrade je došlo do ozbiljne razmiene vatre.

„Rat u Divaniji“ odnio je 44 ljudska života.

Duhovni lider iračkih šiita – ajatola Ali as-Sistani – u minuli petak je pozvao vlasti Iraka da započnu ozbiljnu borbu protiv korupcije.

Demonstranti od početka protesta traže ostavku vlade, iskorjenjivanje „državne korupcije“ i poboljšavanje životnih uslova.

http://fakti.org/globotpor/pobuna-iracana-protiv-korupcije-i-siromastva-dosad-100-mrtvih

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar