Одабрано Свијет

Путин и Лукашенко у Сочију: Минск тражи једнаке услове унутар Савезне државе Русије и Бјелорусије

ПУТЕМ НЕ САМО ЕКОНОМСКОГ ЗБЛИЖАВАЊА ДВИЈЕ ЗЕМЉЕ КРЕНУЛЕ ПРИЈЕ ТАЧНО ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ
  • Александар ЛУКАШЕНКО: „Не молимо, иако то неки тврде, да добијамо јефтини гас и јефтину нафту. Ако наша предузећа купују (гас) по 200 долара – онда нека и предузећа (у Русији) која су им конкуренти на тржишту добијају гас по 200 долара. За нас је најважније да имамо – једнаке услове“    
  • Владимир ПУТИН: Надам се да ћемо и надаље чинити све што је потребно да наши народи и земље реално осјећају своју блискост и да од наше интеграције имају истинске предности. Прије свега у економији, али не само у економији већ и у социјалној сфери, што ја самтрам крајње важним

ВЛАДИМИР Путин и Александар Лукашенко разговарали су у Сочију о продубљивању интеграције двије земље.

Срели су се – нимало случајно – уочи сутрашње 20-годишњице потписивања споразума о формирању савеза двије државе и разговарали о јачању и даљем ширењу савезничких односа.

Бјелоруски лидер је прецизирао шта његова земља жели и шта очекује од „интеграције са Русијом“:

„Ми не молимо, иако то неки тврде, да добијамо јефтини гас и јефтину нафту. Не, ми смо спремни да гас од Русије купујемо и по 200 долара за хиљаду кубних метара и да нафту плаћамо и скупље од тренутних 63 долара за барел. За нас је најважније да имамо – једнаке услове“.

Лукашенко је „једнаке услове“ додатно прецизирао, рекавши:

„Ако наша предузећа купују (гас) по 200 долара – онда и нека предузећа (у Русији) која су им конкуренти на тржишту добијају гас по 200 долара. Ако не буде тако, тешко ћемо имати прави темељ за односе у Савезној држави“.

У наставку је још још подвукао:

„Дакле, не молимо ништа, не инсистирамо ни на чему. Само на ономе што смо одавно договорили: да људи и привредни субјекти унутар Савезне државе имају једнаке услове за живот и пословање. То је све! Потребни су само једнаки услови и ништа више!“

Лукашенко је фактички затражио да бјелоруске и руске фирме имају исте услове пословања на цијелој територији Савезне државе.

У дијелу разговора отвореном за медије, Путин је рекао:

„Надам се да ћемо и надаље чинити све што је потребно да наши народи и земље реално осјећају своју блискост и да од наше интеграције имају истинске предности. Прије свега у економији, али не само у економији већ и у социјалној сфери, што ја сматрам крајње важним“.

У атмосфери у резиденцији Бочаров Ручеј која била је опуштена. Јер, на почетку разговора је у једном моменту накратко нестала струја, а Лукашенко је у шали рекао да иза тога стоји Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Сви су се насмијали, укључујући и Пескова.

Док су ови преговори трајали, у Минску је око 1000 људи демонстрирало против зближавања Русије и Бјелорусије.

Узвикивали су: „Не интеграцији“ и „Бјелорусија је Европа“.

Као у Кијеву 2014-те, гдје су иза протеста, који су се завршили државним ударом, стајале Сједињене Државе, Пољска и Њемачка.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар