Odabrano Svijet

Ruska pravoslavna crkva pozvala ostale pravoslavne crkve da izaberu između nje i Vartolomeja

PORTPAROL PATRIJARHA KIRILA: ODNOSI RPC SA POMESNIM CRKVAMA ZAVISIĆE OD TOG IZBORA

Aleksandar Volkov

RUSKA pravoslavna crkva pozvala je ostale pomesne pravoslavne crkve da se opredele: da li su povodom Ukrajine na njeoj ili na strani raskolnika kojima je tomos o autokefalnosti dao Carigradski patrijarh Vartolomej.

Ovo se moglo očekivati.

Portparol ruskog patrijarha Kirila – Aleksandar Volkov – poziv RPC dodatno je objasnio:

„Sada kada je patrijarh Vartolomej `Pravoslavnoj crkvi Ukrajine` dao tomos – sve pomesne pravoslavne crkve se moraju opredeliti. Svaka mora napraviti svoj nimalo laki izbor i odlučiti na čijoj je strani“.

Volkov je bio prilično jasan: „Budući odnosi Ruske pravoslavne crkve sa ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama zavisiće odluke svake od njih povodom Vartolomejevog tomosa ukrajinskim raskolnicima“.

`Prilično`, zato što nije otkrio za koji tip odnosa će se RPC sa takvim crkvama opredeliti:

„Ako neke crkve budu sledile poziciju Carigradske patrijaršije – moraćemo da konstatujemo da idu pogrešnim putem“.

Volkov, kao što se vidi, nije otkrio ni šta će značiti `konstatovanje` da neka od pravoslavnih crkava (povodom Ukrajine i vartolomeja) ide pogrešnim putem.

Naglasio je da još ni jedna pomesna crkva nije podržala Vartolomeja, a da su Srpska pravoslavna crkva i Poljska pravoslavna crkva kategorično istupile protiv tomosa ukrajinskim raskolnicima.

Poglavar Poljske crkve, Sava, čak je odbio da „mitropolita Epifana“, kojeg je Vartolomej postavio na čelo „Ukrajinske crkve“, uopšte smatra sveštenikom.

Vartolomejev tomos je, inače, vraćen u Carigrad iz Kijeva jer treba da ga potpišu svi članovi Sinoda Carigradske patrijaršije.

http://fakti.org/svjataja-rus/ruska-pravoslavna-crkva-pozvala-ostale-pravoslavne-crkve-da-izaberu-izmedju-nje-i-vartolomeja

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar