Svijet

Tramp `vatrogasno` šalje u Tursku i na Bliski istok Pensa i Pompea

ERDOGAN VEĆ PORUČIO VAŠINGTONU DA GA SANKCIJE SAD NIMALO NE BRINU

Majk Pompeo i Donald Tramp

  • Bela kuća objavila da je njihov zadatak da zaustave tursku vojnu intervenciju u Siriji i da započnu pregovore sa kurdskim snagama“, a Majk PENS je zadatak dodatno precizirao: „On (Tramp) mi je poverio da predvodim delegaciju. Krenućemo najbrže što je moguće da bismo izdejstvovali prekid vatre i traženje pregovornog izlaza iz situacije“
  • Stanovnici Manbidža i gradića Daad pozdravili ulazak sirijske armije i ruske vojne policije

VAŠINGTONU na Bliskom istoku ništa više ne ide kako je planirao.

Turska sve više ide svojim putem. Ne samo u Siriji. Zato je Donald Tramp otpremio u Ankaru potpredsednka SAD Majka Pensa i državnog sekretara Majka Pompea.

Ovaj dvojac je Trampova „vatrogasna brigada“. Pens i Pomeo izvan SAD  nikad dosad nisu dejstvovali zajedno.

Bela kuća je objavila da je njihov zadatak da zaustave tursku vojnu intervenciju u Siriji i da započnu pregovore sa kurdskim snagama“.

Pens je zadatak dodatno precizirao:

„On (Tramp) mi je poverio da predvodim delegaciju. Krenućemo najbrže što je moguće da bismo izdejstvovali prekid vatre i traženje pregovornog izlaza iz situacije“.

Po njegovim rečima, Tramp je „veoma zabrinut zbog situacije u regionu“.

Drugi čovek Amerike je posebno naglasio da Tramp nije Turskoj dao dozvolu da započne vojnu operaciju na severu Sirije kada je objavljivao da će se američke trupe povući iz te zemlje.

Pens i Pompeo će se najverovatnije sresti i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali je šta će uspeti da urade.

Erdogan je izjavio da ga uopšte ne brinu sankcije koje su SAD uvele protiv njegove zemlje, uključujući ministarstva odbrane i energetike.

Još je dodao: „Kurdske snage velikom brzinom ggube pozicije. Naš zadatak je da teroriste odbacimo 32 kilometra od svoje državne granice. Mi nismo protiv povratska sirijske armije na sever zemlje, ali insistiramo na odlasku odatle svih terorističkih formacija“.

Erdogan nije pominjao nikakve lokacije na severu, ali je činjenica da je sirijska armija – pritom, zajedno msa ruskom vojnom policijom – ušla u veliki i važni grad Manbidž koji se nekoliko godina nalazio u `američkoj okupacionoj zoni, a pod kontrolom kurdskih snaga.

Sirijci i ruska vojna policija odmah su useli zajedniko patroliranje i oko grada i u njemu.

Kurdski odredi odmah su napustili Manbidž. A za njim i gradić Daad.

Stanovnici oba mesta pozdravili su ulazak sirijske armije i ruskih vojnih policajaca.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/tramp-vatrogasno-salje-u-tursku-i-na-bliski-istok-pensa-i-pompea

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar