Odabrano Svijet

Vašingtonski potpisi, Vučić, Amerika i Zapad u ogledalu Erdoganove propagande

KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA TURSKOG PROVLADINOG LISTA „YENI ŞAFAK“ IBRAHIMA KARAĐULA
  • Viđeno u Beloj kući bilo je vređanje predsednika Vučića, vređanje Srba, demonstracija zapadne arogancije i američka sramota. U suštini, najnovija demonstracija rasističkog i kolonijalističkog identiteta onih koji koji vide ceo svet kao svoje sluge i robove
  • Zamka je postavljena, ona otkriva mnogo: nanete su uvrede liderima i državama, velika izraelska podvala je odigrana u Beloj kući. Oni su vređali srpskog lidera, ali zapravo poniženi su SAD i američka javnost
  • Pretvorili su Belu kuću u izraelsku obaveštajnu kancelariju. Tramp i Majk Pens izvršili su svoje dužnosti barona izraelskog lobija
  • Zapad više ne vlada svetom…  Stavovi i liderstvo SAD nisu više održivi u očima nijedne ozbiljne države. Nijedna zemlja srednje veličine ne zauzima više svoj stav u skladu američkim savetima i smernicama
  • Pet vekova duga kolonijalna istorija Zapada i globalni monopol moći koji je sam držao, zbog toga mora biti uništen i biće uništen. Njihov finansijski sistem, vojni i diplomatski poredak, pomoću kojih je ovaj monopol moći upravljao svetom tokom 20. veka, mora biti uništen i biće uništen. Kapitalistički i kolonijalistički poredak mora biti okončan – i biće

Autor: Ibrahim KARAĐUL, glavni urednik turskog provladinog lista Yeni Şafak („Nova zora“)

TRETMAN predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući nije uopšte bio iznenađujući. To je jednostavno najnovija demonstracija rasističkog i kolonijalističkog identiteta onih koji koji vide ceo svet kao svoje sluge i robove.

To je nešto što oni nose već mnogo vekova i što pokušavaju da grade i danas.

Američki predsednik Donald Tramp smestio je Vučića kao da je na saslušanju, naterao ga da u sporazum Srbija-Kosovo uključi tačke koje je Izrael zahtevao, naterao srpske i kosovske lidere da potpišu tekst u kome se navodi da će „svoje ambasade preseliti u Jerusalim,“ i uspeo da izvede ovu šaradu pred celim svetom.

Neokoni, izraelska krajnja desnica, arapski cionisti: postavljena je zamka, koja otkriva širu sliku

Zamka je postavljena; ona otkriva mnogo; nanete su uvrede liderima i državama; velika izraelska podvala je odigrana u Beloj kući. Oni su vređali srpskog lidera, ali zapravo poniženi su SAD i američka javnost.

Pretvorili su Belu kuću u izraelsku obaveštajnu kancelariju.

Tramp i Majk Pens izvršili su svoje dužnosti barona izraelskog lobija. Izuzetno neozbiljan, krajnje nepouzdan i krajnje ponižavajući način delovanja.

Redžep Tajip Erdogan i Ibrahim Karađul

Ovo je način na koji deluju neokoni, izraelska krajnja desnica i novi arapski cionisti [Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i krunski prinčevi Saudijske Arabije].

Videćemo još dramatičnije i ružnije primere ovoga: pirateriju, okrutnost, siledžijstvo i vulgarnost.

Ovo je diplomatski teror u kome nije ponižen Vučić, nego SAD

Bez obzira na koju naciju ili lidera bilo primenjeno, ovakvo ponašanje, i ovakva zamka će poniziti zemlju domaćina – i upravo to se i dogodilo.

Tog dana u Beloj kući nije ponižen srpski lider Vučić, već SAD i Izrael. Njihov način ponašanja dodatno je isključio ove dve zemlje iz svetske porodice nacija.

Svet je još jednom video njihovo pravo lice. Video je i kako ga ove zemlje doživljavaju i šta su sve sposobne da urade.

SAD su zadugo izgubile autoritet u međunarodnoj diplomatiji. One više nemaju kredita nigde osim u zemljama Zaliva kao što su UAE i Saudijska Arabija, kao i kod nekih malih zemalja u određenim delovima sveta.

Nijedna ozbiljna država neće delovati u skladu sa željama SAD

Stavovi i liderstvo SAD nisu više održivi u očima nijedne ozbiljne države. Nijedna zemlja srednje veličine ne zauzima više svoj stav u skladu američkim savetima i smernicama.

Sve zemlje za sebe planiraju nove puteve zasnovane na promenama globalne moći. SAD nije ostalo ništa osim njihove grube sile. Ali čak i granice ove sile su takođe odavno vidljive.

Petovekovna kolonijalna istorija: ova vladavina sile se završava

Međutim, u stvarnosti ova tema ide mnogo dublje. Ona seže u vekove. To je takođe razlog zašto je čovečanstvo počelo da dovodi u pitanje poslednjih pet vekova. I to je razlog zašto Zapad, koji je uspostavio globalni suverenitet do tada neviđen u istoriji, ubrzano gubi svoj monopol moći.

Pet vekova duga kolonijalna istorija Zapada i globalni monopol moći koji je sam držao, zbog toga mora biti uništen i biće uništen.

Njihov finansijski sistem, vojni i diplomatski poredak, pomoću kojih je ovaj monopol moći upravljao svetom tokom 20. veka, mora biti uništen i biće uništen.

Kapitalistički i kolonijalistički poredak mora biti okončan – i biće. Ovo mora biti zajednički cilj svih nacija – i tako će i biti.

Abu Graib, Zajed, Salman: svuda isti rasizam

Mohamed bin Salman

Tretman Vučića je isti onaj koji je vekovima primenjivan da se „civilizuju“ nacije u Africi, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji. Duh koji je stajao iza masakra američkih domorodaca je taj isti.

Taj isti identitet je uništio lokalna plemena i civilizacije u Latinskoj Americi. U tom istom duhu izvođeni su rituali torture u Abu Graibu.

Tretman država, režima i političkih lidera na osmanskoj teritoriji u 20. veku je taj isti.

Danas su preko prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i Mohameda bin Zajeda stavili i Saudijsku Arabiju i UAE na isto takvo mesto.

Vučiću je obmanut: ono što je pročitao i potpisao nije isto

Rasistički duh koji stoji iza masakra i razaranja koje je Izrael izvršio prema palestinskom narodu takođe je taj isti.

Kakve veze Izrael ima sa sporazumom između Srbije i Kosova? Zašto bi se problem na Balkanu oblikovao u skladu sa izraelskim interesima? Ako ove zemlje ne nastave sa premeštanjem svojih ambasada u Jerusalim, da li će izbiti rat na Balkanu?

Posle Trampovih reči, Vučić dvostruko reaguje na sporazum, zbunjen. Verovatno je da su sporazum koji je pročitao i onaj koji je potpisao različiti. Tamošnji tim je promenio tekst. Tako su obmanuti lideri država u glavnom gradu SAD-a, u Beloj kući.

Nametanje članova sporazuma da je Jerusalim glavni grad Izraela čini ga američkom i izraelskom solidarnošću u rasizmu.

Čovečanstvo se više neće predavati zapadnoj aroganciji i ugnjetavanju

Još od njihovih ekspedicija sa ciljem da opljačkaju ceo svet, koje oni nazivaju „geografskim otkrićima“, što je zaista bio projekat kolonizacije sveta, gotovo da nema nacije na Zemlji koju nisu ugnjetavali, ponižavali, tretirali kao robove, masakrirali ili podvrgavali genocidu.

To je ono što svet danas preispituje, od čega se odvojio, ono što želi da se zauvek okonča. Zapadna arogancija više nije nešto što čovečanstvo može da toleriše. Svaka nacija koju lomi i omalovažava ova arogancija, mora biti zaštićena.

Kada se sa tim suočila Turska, uzdrmala je globalni sistem do srži

Sa tim se suočila i Turska. Koristeći moćan politički diskurs, sa velikim istorijskim i geografskim buđenjem, dovela je u pitanje temelje globalnog poretka.

Ako pogledate stavove predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sadržane u njegovim govorima samo u poslednjih nekoliko meseci, videćete ovo. Turska je napravila snažan prodor usmeren na spasavanje ne samo sadašnjosti već i budućnosti. Postala je lider mnogih zemalja.

Više puta smo videli da se američka administracija slično ponaša prema nama. Oslobodili smo se tereta koji je omalovažavao našu naciju i državu, koji ju je držao pod tutorstvom, koji je jednom izjavom smenjivao vlade, kontrolisao njenu ekonomiju i unutrašnju politiku, koji je Tursku osuđivao na siromaštvo i pretvarao u garnizon.

Ima onih koji to žele i za Tursku – učimo lekcije dok gledamo

Što smo se više oslobađali, to smo više dobijali snagu.

Od unutrašnje strukture moći do spoljne politike, od politike bezbednosti do ekonomskih sloboda, a osobito pitanja psihološke i mentalne slobode – sve se promenilo. Kako se ovaj proces ubrzavao, tako se Turska više isticala i uzdizala se kao jedna od svetskih velesila.

Danas još uvek ima onih koji su pod tutorstvom Zapada ili nastoje da uspostave takve veze, koji pokušavaju da tako dođu na vlast i ponovo povuku Tursku na tu stranputicu.

Učimo lekciju dok gledamo kako se katastrofa odvija.

Zapad više ne vlada svetom.

Čovečanstvo se neće predati njegovoj aroganciji

Pogledajte svet: svaka zemlja koja je u stanju da se distancira od Zapada, oslobodi od njegovih lanaca, koja odbija njihovo tutorstvo, koja svoje odnose oslanja na čvršće temelje, dobija na snazi. To je slučaj i u domenu ekonomske i političke moći. I ovo će postajati sve očiglednije u godinama koje dolaze.

Nekima bi moglo zvučati bizarno, ali svetom više ne vlada Zapad. Za njih je ovo kraj puta. Njihov globalni monopol moći je srušen. Čovečanstvo više neće tolerisati njihovu aroganciju i uvrede.

Srbijo, Kosovo, ne premeštajte svoje ambasade u Jerusalim!

Srbija i Kosovo nikada ne smeju da presele svoje ambasade u Izraelu u Jerusalim. Ne bi trebalo da svoje zemlje učine zavisnim od osovine koju čine SAD, Izrael, UAE i Saudijska Arabija. Ne smeju da naprave ovu grešku. Siguran sam da i njihovi narodi tako misle.

U suprotnom, oni neće biti ništa drugo nego igračke, marionete u rukama SAD i Izraela.

http://fakti.org/globotpor/vasingtonski-potpisi-vucic-amerika-i-zapad-u-ogledalu-erdoganovog-top-komentatora

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar