Vijesti Vjere

Beranski sveštenici odbacili optužbe, narod skandirao „Ne damo sveštenike!“

ISPRED ZGRADE SUDA BILE I PORODICE SVEŠTENIKA, ČULI SE I UZVICI: „NE DAMO SVETINJE!“
  • Sveštenici manastira Đurđevi stupovi na Đurđevdan, 6. maja organizovali kađenje ulica, kada ih je u glavnoj ulici dočekao određeni broj građana koji su skandirali “Ne damo svetinje” i kratko propratio do kraja ulice
  • Sveštenici sudu predočili da to nije bila uobičajena Đurđevdanska litija već molitveni hod, da su se strogo držali pravila fizičke distance i odbacili optužbe da su organizovali okupljanje građana u glavnoj ulici

BERANSKI sveštenici danas su na saslušanju u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) negirali da su prekršili mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), prenose podgoričke Vijesti.

Oni su danas saslušani zbog organizovanja litije na Đurđevdan u Beranama.

Beranska policija podnela je krivične prijave protiv Dragana Ristića, Stefana Milovanovića, Miloša Cicmila, Predraga Dragojevića i Vuksana Vešovića, zbog osnova sumnje da su održavanjem Đurđevdanske litije izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim preporukama za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Sveštenici su predočili da to nije bila uobičajena Đurđevdanska litija već molitveni hod, da su se strogo držali pravila fizičke distance i odbacili optužbe da su organizovali okupljanje građana u glavnoj ulici.

Njih zastupa tim advokata.

ODT bi sada trebalo da donese odluku da li će podići optužnicu ili odbaciti krivičnu prijavu.

Građani okupljeni ispred ODT su se nakon obraćanja i molbe jednog od sveštenika mirno razišli.

Sveštenici manastira Đurđevi stupovi su na Đurđevdan, 6. maja organizovali kađenje ulica, kada ih je u glavnoj ulici dočekao određeni broj građana koji su skandirali “Ne damo svetinje” i kratko propratio do kraja ulice.

Ispred zgrade Suda bio se okupio veliki broj građana koji su stavljali do znanja da se neće razići dok se optužbe ne odbace.

Ne damo svetinje, „Ne damo sveštenike“ – uzvikivali su.

Ispred su bile i porodice sveštenika, prijatelji, vernici, opštinski funkcioneri, plus – odbornik DPS Radoš Raičević koji je bio na svakoj litiji.

Okupljeni su uzvikivali i „javi se Marko“, obraćajući se tako nadležnom tužiocu Marku Bojoviću.

Arhijerejski namesnik beranski protojerej stavrofor Dragan Ristić kazao je ranije za Radio Svetigoru da je litija, koja je za Đurđevdan prošla ulicama Berana, održana nekoliko sati pre nego prethodnih godina upravo kako bi se izbegla masovna okupljanja građana i kako bi se ispoštovale mere suzbijanja koronavirusa koje je propisalo Nacionalno koordinaciono telo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Naglasio je:

„Mi se ne plašimo jer kao što je Hristos kazao – Mi nismo od ovoga svijeta, pa neka onda i oni svoje sudove daju da vidimo o čemu je riječ i je li molitva u Crnoj Gori zabranjena“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar