Vijesti Svijet

Ivanov odbija ime „Republika Severna Makedonija“, obratiće se naciji

SAMO DVA MINUTA RAZGOVARAO SA PREMIJEROM ZAEVOM I ŠEFOM DIPLOMATIJE DIMITROVOM

PREDSJEDNIK Makedonije Đorđe Ivanov nakon samo dva minuta prekinuo je sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu dogovorenom sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o novom imenu Makedonije.

Kabinet predsjednika je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma.

Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

„Predsjednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obavještavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsjednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije “, stoji u kratkoj izjavi predsjedničke kancelarije.

Ivanov se, inače, sve vrijeme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike.

Usmeno dogovoreni sporazum između Ciprasa i Zaeva ocijenjen je istorijskim, a dogovor su pozdravili najviši zvanični EU i SAD.

Dogovoreno je da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude „Republika Sjeverna Makedonija“, što je za makedonsku opoziciju i predsjednika Ivanova neprihvatljivo.

Tanjug

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar