Vijesti Svijet

Poljska optužila EK da je zbog migrantskih kvota tužila samo tri zemlje

VARŠAVA UKAZALA DA OBAVEZE PO MIGRANTSKIM KVOTAMA NIJE ISPUNILA VEĆINA ČLANICA EU

Pjotr Miler

  • Portparol poljske vlade Pjotr MILER: „Presuda Suda pravde Evropske unije neće za Poljsku imati nikakav značaj u praksi jer su odluke o relokaciji i izbjegličkim kvotama prestale da važe u septembru 2017. godine i njihovo izvršenje više nije moguće“

POLJSKA vlada upozorila je danas, povodom saopštenja nezavisnog advokata Suda pravde Evropske unije da su Poljska, Češka i Mađarska prekršile evropske zakone kada nisu primale izbjeglice po izglasanim kvotama 2015. i 2016. godine, da svoje obaveze po kvotama nije ispunila ni većina ostalih članica EU i da je diskriminacija što je Evropska komisija tužila samo ove tri nove članice.

„Odluke o relokaciji nisu izvršene u potpunosti u većini zemalja članica, što potvrduje da je mehanizam relokacije predviđen u njima pogrešan. EK je ipak tužila Sudu EU samo tri članice Poljsku, Češku i Mađarsku. To izaziva sumnje u to da EK ravnopravno tretira zemlje članice“, saopštio je povodom nalaza nezavisnog advokata Suda EU, pred očekivanu presudu, portparol poljske vlade Pjotr Miler.

On je naglasio da i nalaz nezavisnog advokata Eleonor Šarpston i eventualna ista takva presuda Suda neće za Poljsku imati nikakav značaj u praksi jer su odluke o relokaciji i izbjegličkim kvotama prestale da važe u septembru 2017. godine i njihovo izvršenje više nije moguće.

„Najvažniji cilj politike vlade jeste garantovanje bezbjednosti našim građanima. Naše djelovanje se rukovodilo interesima poljskih građana i odbranom od nekontrolisane migracije. Zahvaljujući oštrom stavu Poljske i Višegradske grupe cjela EU je promenila pristup migracijskoj politici i odustala je od obavezne relokacije izbjeglica“, kazao je portparol poljske vlade.

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je danas da će vlada proučiti nalaz ali da je on neobavezujući.

„Stav nezavisnog advokata nije obavezujući, to je svježa stvar, Češka taj stav proučava i analizira. U svakom slučaju biće neophodno da se sačeka odluka suda koja je jedina obavezujuća“, saopštio je kratko češki premijer.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar