Вијести Свијет

Жути прслуци блокирали десетине кружних токова широм Француске

ТРАЖЕ И ДА ГРАЂАНИ ДОБИЈУ ПРАВО НА ИНИЦИРАЊЕ РЕФЕРЕНДУМА И ЗАКОНА

ЖУТИ прслуци блокирали су данас десетине кружних токова широм Француске, упркос томе што је дjеловало да њихова иницијатива за економски праведније друштво губи на снази послије пет узастопних викенда протеста.

У инцидентима повезаним са Жутим прслуцима до сада је погинуло осам особа, од којих је већина страдала у саобраћајним несрећама на путевима које су демонстранти блокирали.

Блокаде саобраћајних чворишта и даље трају упркос позиву француског министра унутрашњих послова Кристофа Кастанера да демонстранти ослободе кружне токове и омогуће нормализацију саобраћаја.

Демонстранти захтјевају нове мјере у корист француских радника и пензионера, а траже и оставке предсједника Француске Емануела Макрона и највиших званичника у његовој центристичкој влади.

Упркос хладном времену, поједини демонстранти најављују да неће устукнути, а помињу и могућност блокаде бензинских пумпи.

Покрет Жути прслуци почео је средином новембра да организује демонстрације широм Француске због најављеног повећања пореза на гориво у склопу еколошких мјера, али се протест претворио у општи израз незаводољства грађана Макроновом политиком.

Претходних дана, један од најпопуларнијих је захтјев да се у Устав Француске уведе могућност референдума на иницијативу грађана, на основу које би они могли да предлажу законе. Ту идеју подржавају и лидерка деснице Марин Ле Пен и левичар Жан-Лик Меланшон.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар