Vjere Glavno

Patrijarh Irinej u Slatini: Patrijarh Pavle ostavio je dubok trag u srpskom narodu i SPC

BIĆE OSVEŠTAN OBNOVLJENI HRAM SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA U KUĆANCIMA
  • Arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije MAKARIJE: Iz njegovog primjera sam mnogo naučio, a vjerujem i mnogi drugi ljudi

NJEGOVA svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u obraćanju u Hrvatskom domu u Slatini da je patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC, te izrazio zadovoljstvo što će biti osveštan obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, u rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Patrijarh srpski je naglasio da se osveštanjem u lijepoj slavonskoj zemlji crkve koja je bila srušena, A kojoj se Pavle krstio, obnavlja duhovni život ovdašnjeg naroda.

„Nadamo se da ćemo u tom smislu svi živeti bliže jedni drugima, u bratskoj slozi i ljubavi, bez obzira ko kome narodu pripada i kakvu veru ispoveda. Svi smo mi deca i narod Božiji“, poručio je patrijarh na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Vladika pakračko-slavonski Jovan je rekao da ovakav skup, kome je prisustvovao i patrijarh, Slatina gotovo da nije doživjela.

Vladika Jovan je poručio da je istorija zapadne Slavonije istorija svetosti.

Arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije Makarije pozvao je vjernike na sutrašnje osveštanje hrama u Kućancima, u mjestu gđe je rođen patrijarh Pavle.

„On je ostavio dubok trag u narodu i u mom životu. Iz njegovog primjera sam mnogo naučio, a vjerujem i mnogi drugi ljudi“, rekao je arhiepiskop Makarije.

Svečanoj akademiji u Hrvatskom domu u Slatini, u okviru koje je organizovan bogat kulturno-umjetnički program, prisustvovali su brojni pravoslavni vjernici iz Slavonije, gosti iz Republike Srpske i Srbije, velikodostojnici SPC i sveštenstvo.

Uoči Svečane akademije u hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Slatini večernje bogosluženje je u prisustvu brojnih vjernika služio vladika Bihaćko-petrovački Sergije.

U spomen na deset godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla jutros su u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca Svetu arhijerejsku liturgiju služili arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije Makarije, Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan i umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra ujutro osveštaće obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima kod Donjeg Miholjca, u rodnom mjestu pokojnog patrijarha Pavla.

Patrijarh Irinej će sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i drugih pomjesnih crkava služiti i Svetu arhijerejsku liturgiju, a sve u okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Nekadašnji patrijarh srpski Pavle se rodio u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu, 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

Ljudi i vjernici su patrijarha Pavla cijenili zbog skromnosti i pristupačnosti, kao i zbog zalaganja i borbe za prava Srba na Kosmetu i u Hrvatskoj.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.    

Pomen patrijarhu Pavlu u manastiru Rakovica služio episkop Stefan

U MANASTIRU Rakovica, u čijoj je porti sahranjen patrijarh srpski Pavle, na desetogodišnjicu njegovog upokojenja, 15. novembra 2019. godine svetu Liturgiju, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, služio je Preosvećeni Episkop remezijanski Stefan.

Sasluživali su protojereji-stavrofori Ignjat Tovarović i Radič Radičević, protojerej Miloš Šarenac, jerej Goran Mišanović, protođakon Mladen Kovačević i đakon Goran Nuhanović.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar