Vjere Odabrano

Pokušava li Milo da se domogne desnice Jovana Krstitelja, čestice Časnog Krsta i Filermose?

MALTEŠKI RED ZA TE TRI SVETINJE PREKO BULATOVIĆA NUDIO 150 MILIONA DOLARA

Čestica Časnog Krsta i deo desne ruke Jovana Krstitelja

  • Američki ambasador u Vatikanu 2007. predlagao da tim trima relikvijama zajedno upravljaju SPC i katolička crkva, ali je to vladika Joanikije odbio

SRPSKA pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva tri više nego dragocene svetinje: deo desne ruke Jovana Krstitelja, česticu Časnog Krsta i ikonu Bogorodice Filermose.

Postoje i pretpostavke da se režim Mila Đukanovića odlučio za svoj bezakon o `slobodi` veroispovesti da bi se relikvija domogao, a preko njega – oni koji su to i ranije pokušavali.

Jer, sve to ima svoju predistoriju.

Katolička crkva i Malteški red već su pokušavali da ih se domognu.

Episkop budimljanskonikšićki Joanikije odbio je 2007-me ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija da se te tri velike svetinje, stave pod zajedničko pokroviteljstvo SPC i Katoličke crkve.

Filermosa

Susret Milejdija sa vladikama SPC opisan je u knjizi istoričara Aleksandra Rakovića ”Srbi i religijski intervencionizam“, u kojoj se između ostalog kaže da je Milejdi bio predložio političku saradnju između pravoslavnih i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata radi, kako je kazao, sprečavanja majorizacije hrišćana.

Milejdi se sastao sa vladikama SPC arheipiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, australijsko-novozelandskim Irinijem i vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Taj susret se zbio 14. maja 2007, a Joanikije je odbio pomenuti predlog. A nije bio jedini.

Poznati ruski novinar Jevgenij Baranov objavio je razgovor sa Momirom Bulatovićem koji je otkrio da je i njemu traženo-predlagano isto, ali od Malteškog reda.

Bulatović je otkrio da mu je u posetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posedu SPC.

Priznao je da je to za zemlju pod sankcijama bio veliki novac i da je otišao kod mitropolita Amfilohija da razgovaraju.

Priznao je takođe da je tek tada shvatio grešku što je tako i pomislio, ali i njihovu vrednost u svakom pogledu.

http://fakti.org/serbian-point/pokusava-li-milo-da-se-domogne-desnice-jovana-krstitelja-cestice-casnog-krsta-i-filermose

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar