Федерација/БиХ

Човић: Бриселу сам поручио да нећу да сједим са два бошњачка члана Предсједништва БиХ

ШМИТОВА ОДЛУКА О ФИНАНСИРАЊУ ИЗБОРА РЕМЕТИ СВЕ ОДНОСЕ У БиХ
  • „Упозорио сам и да нећу ставити потпис на било какав документ са два бошњачка члана Предсједништва БиХ“
  • Истакао да Хрвати „морају збити редове“ и показати да су политички народ, те спријечити све оне који су мислили недоношењем измјена Изборног закона створе политички неред након избора

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ, изјавио је данас у Мостару да је Бриселу поручио да неће доћи да сједи у истој дворани са два бошњачка члана Предсједништва БиХ, нити ће ставити потпис на било какав документ са два бошњачка члана Предсједништва.

Одговарајући на питање да ли у недјељу путује у Брисел, Човић је рекао да је све још у преговорима.

„Зависи ко ће бити позван, у једној варијанти речено је да ће бити позвани сви предсједници странака у парламенту БиХ, односно да је то идеја, па потом да ће бити позвана три члана Предсједништва БиХ. Ја сам врло јасно рекао да нећу сједити у истој дворани гдје сједе два бошњачка члана Предсједништва и да нећу ставити потпис на било какав документ са два бошњачка члана Предсједништва БиХ“, рекао је Човић након сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

Он је поручио да је ХДЗ БиХ и ХНС добио одлуку Уставног суда БиХ која јасно говори да питање Изборног закона БиХ није питање виталног интереса бошњачког народа.

„У идућу сриједу имаћемо сједницу Дома народа и то ће бити прва тачка. Увјерен сам да ће то проћи. Одлука Уставног суда јасно говори о позицији легитимног представљања конститутивних народа. Ставили смо ад акта жеље неких да причају о грађанској држави и трансформацији БиХ у којој ће се угасити пуни ниво власти, а нама замјерају када говоримо о трансформацији БиХ у складу с Уставом“, навео је Човић.

Коментаришући одлуку америчке администрације да на црну листу стави предсједника Федерације и потредсједника ХДЗ-а БиХ Маринка Чавару, Човић је рекао да је ХДЗ БиХ дао једногласну подршку раду предсједника ФБиХ који штити Устав и законе ФБиХ.

„Чувао је ФБиХ да функционше као нормалнији дио институција БиХ. То је потпуно погрешно изабрана особа када говоримо о антидејтонском и антиуставном дјеловању“, рекао је Човић.

Наметнута Шмитова одлука нарушава све односе у БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да наметнута одлука Кристијана Шмита о финансирању општих избора нарушава све односе у БиХ.

Човић је истакао да се с тим дотакло и у измјене Изборног закона, као и начин одлучивања у Савјету министара.

„Имам осјећај да је одлука била припремљена унапријед“, рекао је Човић.

Он је оцијенио да је одлука и зачуђујућа и потпуно погрешна, као и да је веома јасно скренула пажњу на нефункционисање БиХ.

Према његовим ријечима, ако се жели европски пут нема се шта радити наметањем одлука, поготово тамо гдје је на вријеме реаговала институција.

Он је напоменуо да је урађено све да створи амбијент и у складу са законом добије буџет институција.

„Они који су то блокирали жељели су профитирати да нас оптуже како не желимо изборе. На притисак представника ХДЗ-а у Савјету министара дошли смо до приједлога буџета и одлуке која је транспарента и у складу са законима како би обезбједили средства Централној изборној комисији“, навео је Човић.

Он није желио говорити о томе да ли ће бити кандидат ХНС-а за члана Предсједништва БиХ, наводећи да ће ХНС до краја јуна дати кандидате и да је његов став да кандидат треба бити неко млађи, јер ће и све листе ХДЗ-а и ХНС-а бити „младе“.

Он је истакао да Хрвати „морају збити редове“ и показати да су политички народ, те спријечити све оне који су мислили да недоношењем измјена Изборног закона донесу политички неред након избора.

„Убијеђен да ћемо својим резултатом ставити такве ван снаге, иако су нам јасне поруке које нам шаље политичко Сарајево које води своју борбу како овладати и Домом народа и Предсједништвом и тиме ријешити питање ФБиХ као Федерације једног конститутивног народа“, рекао је Човић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар