Федерација/БиХ

Додик: Шмит је за Српску нелагални странац – неће се овдје примјењивати његове одлуке

УПОЗОРИО ДА СУ НЕКЕ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ КРЕНУЛЕ У РУШЕЊЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

Фото: Лејла Џин/federalna.ba

  • „И Сједињене Државе и ЕУ и НАТО су у борби против Републике Српске и за њену разградњу. Још су себи придодали Канаду, Јапан, и неке исламске земље. Међународна заједница жели да разгради позицију Републике Српске као стране у преговорима, и због тога нећу ићи на разговоре са Шмитом“
  • „Једино ће Народна скупштина Републике Српске говорити да ли је нешто у интересе Српске или БиХ, а не Савјет за спровођење мира (ПИК)… Државе које су се самоорганизовале у то антидејтонско и антиуставно тијело нека покушају да објасне у својим земљама како једна неформална група амбасадора покушава да управља независном и сувереном државом, која редовно спроводи демократске изборе“
  • Република Српска се неће повући ни педаљ у политичкој борби у вези са наметањем одлуке Валентина Инцка и да га радује појачана свијест и одговорност свих политичких фактора у Српској. Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Ако нас овдје сломе и патосирају, Република Српска нема будућности
  • „Уколико суспендују Инцкову одлуку можемо разговарати. Ако наставе нападе на Републику Српску слиједе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити усвојене одлуке (у Народној скупштини). Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима“
  • „Било је позива из страних амбасада… Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубјеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли „Немојте отићи предалеко нећемо се моћи вратити“. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убјеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана“
Ако имате држављанство БиХ и Српске – петицију можете потписати ОВДЕ

СА Кристијаном Шмитом, високим представником без мандата, Република Српске и њене институције неће сарађивати, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а, на конференцији за новинаре у Бањалуци.

– Шмит се хвали неким својим искуством, али нема га за БиХ. Он нема ингеренције, а поготово нема их за промјене граница на Балкану. У погледу тог искуства не можемо дозволити да нам дође нелегалан странац, и неће се овдје примјењивати његове одлуке. Зато је важно српско јединство унутар свих политичких партија које смо постигли на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске – истакао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци о теми „Неименовани високи представник и лажно представљање“.

Додао је да ће снажним јединством политичких лидера у Српској направити фронт отпора.

– Само на тај начин можемо заштитити Српску од затирања –истакао је Додик, преноси РТРС.

Он је напоменуо да су неке западне земље кренуле у рушење Дејтонског споразума.

– И САД и ЕУ и НАТО су у борби против Републике Српске и за њену разградњу. Још су себи придодали Канаду, Јапан, и неке исламске земље. Међународна заједница жели да разгради позицију Републике Српске као стране у преговорима, и због тога нећу ићи на разговоре са Шмитом – поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да ће само и увијек Народна скупштина Републике Српске говорити да ли је нешто у интересе Српске или БиХ, а не Савјет за спровођење мира (ПИК).

– Откако је потписан Дејтонски мировни споразум ПИК је антидејтонско тијело, и једина два тијела која у овом тренутку дестабилизују БиХ су управо ПИК и високи представник – изјавио је Додик Срни замољен да прокоментарише изјаву Управног одбора ПИК-а, са којом се није сложила Руска Федерација, а у којој „најоштрије осуђује ескалацију тензија која долази од неких политичких лидера као одговор на недавну измјену Кривичног закона, као и кораке које је предузела Народна скупштина Републике Српске, а који би нарушили стабилност и омели ефикасан рад органа власти“.

Додик је навео да у Републици Српској мало кога више занима шта је једна самоорганизована група амбасадора, која није предвиђена Дејтонским мировним споразумом, закључила, јер одлуке о будућности БиХ неће доносити они, већ легално изабрани представници на свим нивоима власти.

– Државе које су се самоорганизовале у једно антидејтонско и антиуставно тијело какво је Савјет за провођење мира нека покушају да објасне у својим земљама како једна неформална група амбасадора покушава да управља независном и сувереном државом, која редовно спроводи демократске изборе – истакао је Додик.

Он је упитао да ли парламентарци Француске, Италије или Велике Британије знају шта њихова држава ради у БиХ и да ли знају да је ПИК тијело без легалитета и легитимитета које вријеђа здрав разум и интелигенцију просјечног човјека и то у 21 вијеку.

– Ћутање у ФБиХ на њихове активности и саопштења је манир квази елита које су кроз различите епохе служиле и покоравале се радије туђинима, него што су преузимале одговорност и бориле се – констатовао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да је Народна скупштина највиши орган Републике Српске сачињен од директно бираних народних посланика који за свој рад не одговарају ни ПИК-у ни виском представнику, већ само грађанима који су их и бирали.

– Стога је сваки коментар на саопштење ПИК-а више излишан. Чак је и вријеме предвиђено за коментаре на њихове седмичне есеје истекло, баш као што је истекло и вријеме у којем су себи прибавили власт која им није дата ни Дејтонским мировним споразумом, ни изборима –  нагласио је Додик.

Српска се неће повући ни педаљ у политичкој борби

Милорад Додик поручио је да се Република Српска неће повући ни педаљ у политичкој борби у вези са наметањем одлуке Валентина Инцка и да га радује појачана свијест и одговорност свих политичких фактора у Српској.

– Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Ако нас овдје сломе и патосирају, Република Српска нема будућности – сматра Додик.

Он истиче да актуелна ситуација у БиХ може трајати данима, мјесецима, годинама, те да излаз из кризе види у томе да се наметнута Инцкова одлука одмах стави ван снаге.

– Уколико суспендују Инцкову одлуку можемо разговарати. Ако наставе нападе на Републику Српску слиједе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити усвојене одлуке (у Народној скупштини). Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима – рекао је Додик у интервјуу за „Вечерње новости“.

Додик је рекао и да представници Републике Српске неће одлучивати у заједничким институцијама БиХ све док се ово питање не повуче, а када се повуче онда ће се одлучивати шта даље.

– Могуће је само да се пракса наметнутих закона и одлука поништи и да уђемо у дијалог о томе. Ми не бјежимо од дијалога, али то подразумјева јасно да се каже гдје је мјера и да се људима омогући слобода говора, става и политичког односа према неком питању – рекао је Додик и додао да је сада на онима који су смислили проблем да га ријеше.

Он је навео да ће Српска заштитити сваког грађанина од наметнутих рјешења Инцка.

– Оформићемо адвокатске тимове и никога нећемо оставити на вјетрометини. Полиција Републике Српске имаће обавезу, чим закони које смо усвојили ступе на снагу да по њима поступа и штити храђане – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да нема страх од хапшења због изречених ставова о Сребреници, те да је зато од почетка тражио да га чува полиција Републике Српске, а не да га штите они који би га хапсили.

Додик је рекао да ће ићи у Сарајево у Предсједништво, јер има ситуација када хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић може да закаже сједницу када он није присутан и да изгласава неке одлуке, осим војних.

– Некада ће бити потребно моје физичко присуство на сједници да би потегао питање националног интереса и ствари пребацио на Народну скупштину Републике Срепске – рекао је Додик.

Он је истакао да ће његово дјеловање у Предсједништву БиХ бити такво да ће на сваком питању, односно одлуци Предсједништва, које се стави пред њега, потегнути питање виталног и националног интереса, те да ће од записника па до свих других одлука гласати против у првом кругу, а у другом потегнути питање виталног националног интереса.

– И то све иде у Народну скупштину Републике Српске која је мјесто коначне одлуке. Народна скупштина је мјесто одлуке, а не Предсједништво БиХ и тога нека буду свјесни у Сарајеву – поручио је Додик.

Он је навео да је било позива из страних амбасада када је рекао да одбацује Инцков закон.

– Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубјеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли „Немојте отићи предалеко нећемо се моћи вратити“. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убјеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана – рекао је Додик.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић апсолутну у праву у оцјени да је атмосфера и посљедња дешавања у БиХ најтежа од завршетка рата, те да је постигнуто политичко јединство у Српској потврда његовог става.

На питање може ли Шмит у свијетлу посљедњих догађаја да забрани рад и смјени политичаре из Републике Српске јер не прихватају наметнуте законе, Додик је рекао „хајде да видимо како ће забранити рад политичарима“.

– Нису ни њихове пушке све пуне. Испуцали су се странци овдје и превише –  рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар