Федерација/БиХ

Додик: Упознао сам Путина са нашим виђењем ситуације у Босни и Херцеговини

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ РАЗГОВАРАО У КРЕМЉУ СА ШЕФОМ РУСКЕ ДРЖАВЕ
  • „Могу да кажем, нагласио је, да је Путин веома упознат са детаљима и интересовало га је готово свако од питања могућег развоја политичке ситуације
  • Са Путином договорио досадашњу цену гаса и навео да руски председник подржава изградњу гасовода кроз Републику Српску о чему ће сутра разговарати са представницима Газпрома. Открио и да је било говора о градњи соларне електране код Невесиња
  • Прича коју слушамо о малигним руским утицајима апсолутно се губи и приказује се као потпуно бесмислена када разговарате са човеком који води ову велику земљу и који жели свима добро. Преносим да Путин примарно жели мир и да се поштују међународно право и Дејтонски споразум

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Москви са предсједником Русије Владимиром Путином.

– Са предсједником Путином разговарао сам о актуелној ситуацији у региону. Упознао сам га са нашим виђењем ситуације у Босни и Херцеговини – изјавио је Додик РТРС.

„Могу да кажем, додао је, да је Путин веома упознат са детаљима и интересовало га је готово свако од питања могућег развоја политичке ситуације .

Навео је да је са Путином договорио исту цијену гаса и да руски предсједник подржава изградњу гасовода кроз Републику Српску о чему ће сутра разговарати са представницима Гаспрома.

Додик је информисао Путина о покушају отимања имовине Републике Српске, што није у складу са Дејтоном, и то Српска не може себи да дозволи.

– Имамо једну искрену опредијељеност предсједника Путина да разумије веома сложену ситуацију код нас, да изрази жељу да помогне у сваком конкретном пројекту, то је нешто што је најважније. Ја нисам био овдје да некога критикујем или бацам терет на неког другог, то није мој стил. Ја сам само говорио о томе како БиХ може да функционише, да је за њу најбоље да се врати Дејтонском споразуму. Чини ми се да овдје за то постоји разумјевање – рекао је Додик за АТВ послије састанка са Путином у Москви.

Он је истакао да Путин није ништа рекао против БиХ, али је рекао да сви морају бити поштовани, да се морају поштовати ентитети, конститутивни народи и сви грађани.

Додик сматра да је неприхватљиво да се мијењају елементи конститутивности народа у БиХ и за то постоји подршка Русије, за разлику од либералних концепција са Запада, који, како каже, гањају причу о „апстрактном грађанину“.

Он је додао да су Путину пренијели став Српске да само легитимно изабрани високи представник може да има подршку и легитимитет у БиХ са чим се Путин сагласио.

– Разговарали смо и о културној и свакој другој врсти сарадњи, поготово о политичким питањима. Путин је изнио свој став везано за Дејтонски споразум. Русија има низ примједби о непоштивању Дејтонског споразума и да у том погледу стави та питања на дневни ред Савјета безбједности УН. То је за нас важно имајући у виду разне спекулације – рекао је Додик .

Додик каже да је у Москви као представник једне мале заједнице која се зове Република Српска и да једна велика Русија има пажњу за наше проблеме.

Он је на састанку представио проблеме онако како их види Република Српска.

– Прича коју слушамо о малигним руским утицајима апсолутно се губи и приказује се потпуно бесмислена када разговарате са човјеком који води ову велику земљу и који жели свима добро. Преносим да Путин примарно жели мир и да се поштују међународно право и Дејтонски споразум – нагласио је Додик.

Два лидера су разговарала и о економско-финансијској подршци и о пројектима који се остварују у Српској, те је истакао да су данас „одобрили локацију у Невесињу за изградњу соларне електране“.

звор: РТРС/АТВ)

Додик је, уочи састанка са Путином, рекао да је руски предсједник за разлику од западних државника, неко ко слуша и не поставља ултиматуме.

„Путин никада није тражио од мене да урадим или не урадим нешто, зато га поштујем. За разлику од њега, политичара Запада чак и најнижи по чину појављују се у мојој канцеларији са жељом да ми наметну неке ствари. Путин није калкулант нити шпекулант“, рекао је Додик у интервјуу за италијански лист Ла Република.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар