Федерација/БиХ

ЕУФОР: Немамо никаква сазнања да у БиХ постоје било какви паравојни кампови

ШАМАР МИНИСТРУ ОДБРАНЕ БиХ ЗУКАНУ ХЕЛЕЗУ – ИАКО БЕЗ ПОМИЊАЊА ЊЕГОВОГ ИМЕНА
  • У одговору новинској агенцији Срна наведено: ЕУФОР је активан и на локалном нивоу широм БиХ, са својих 19 тимова за везу и осматрање /ЛОТ куће/ који су смјештени у локалним заједницама у свим дијеловима земље. ЛОТ куће су у свакодневном контакту са локалним заједницама и властима. Ово ЕУФОР-у омогућава да одржава директан контакт са становништвом и идентификује било које питање које би могло представљати пријетњу сигурном и стабилном окружењу

НИСУ нам достављени докази или информације које би потврдиле присуство или активности било каквих паравојних кампова у БиХ, навели су из ЕУФОР-а.

– Како би одржавао свеобухватан преглед ситуације на терену, ЕУФОР користи различита средства за стицање детаљног и објективног увида у безбједносну ситуацију у БиХ – наводи се у одговору ЕУФОР-а на питање Срне о изјави министара одбране у Савјету министра Зукана Хелеза да у БиХ „постоје одређене снаге које су потпуно довољне, осим ЕУФОР-а, да осигурају потпуну безбједност и помогну Оружаним снагама БиХ и БиХ да буде сигурна“, за које није желио да се изјасни чије су.

Осим начина за прикупљање података и средстава који има на располагању, ЕУФОР одржава редовне контакте са својим партнерима у власти у БиХ, од локалног до нивоа БиХ, који се баве безбједносним питањима.

– Још једном потврђујемо нашу посвећеност сарадњи са властима у БиХ како бисмо ефикасно одговорили на потенцијалне безбједносне пријетње. ЕУФОР континуирано улаже напоре у праћење развоја ситуације у региону с циљем одржавања безбједног и стабилног окружења – истичу из ЕУФОР-а.

Сарадња ЕУФОР-а са представницима власти у БиХ је од кључног значаја како би се обезбиједио проактиван и усклађен одговор на било који изазов, наводе из ЕУФОР-а и додају да остају чврсто посвећени безбједности у региону.

– ЕУФОР је активан и на локалном нивоу широм БиХ, са својих 19 тимова за везу и осматрање /ЛОТ куће/ који су смјештени у локалним заједницама у свим дијеловима земље. ЛОТ куће су у свакодневном контакту са локалним заједницама и властима. Ово ЕУФОР-у омогућава да одржава директан контакт са становништвом и идентификује било које питање које би могло представљати пријетњу сигурном и стабилном окружењу – напомињу из ЕУФОР-у.

ЕУФОР ће, уз сталну подршку и посвећеност ЕУ, наставити да прати развој безбједносне ситуације и одржава тијесне везе са партнерима у власти у БиХ, додаје се у одговору уз напомену да остају посвећен снажном партнерству са БиХ.

Хелез је изјавио да у БиХ „постоје одређене снаге које су потпуно довољне, осим ЕУФОР-а, да осигурају потпуну безбједност и помогну Оружаним снагама БиХ и БиХ да буде сигурна“.

– Могу поручити грађанима зато што знам кога имамо, шта имамо у БиХ да буду мирни и спокојни, да нема никаквих проблема – рекао је Хелез.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар