Главно Свијет

Амери не крију да теже да учине вјечитим све што су успјели да Србима подметну и наметну

СТЕЈТ ДЕПАРТМАН КРИТИКОВАО СКУПШТИНУ РС ЗБОГ ОДБАЦИВАЊА 2004. НАМЕТНУТОГ ИЗВЈЕШТАЈА О СРЕБРЕНИЦИ
  • Америчка дипломатија и овом оцјеном показује да Трамп држи спољнополитички континуитет са владавином Била Клинтона: „Засједање Народне скупштине РС од 14. августа је корак у погрешном смјеру. Покушаји да се одбаци или промијени извјештај о Сребреници дио је ширих напора да се ревидирају чињенице из прошлог рата, пориче се историја и политизује трагедија”

АМЕРИЧКИ Стејт департман критиковао је Народну скупштину Републике Српске због одлуке о одбацивању извјештаја о Сребреници на приједлог предсједника РС Милорада Додика.

Стејт департман је касно јуче у саопштењу навео да су међународни судови закључили да се у Сребреници 1995. године догодио геноцид и да је извјештај Комисије о догађајима у Сребреници у јулу 1995. године „био важан корак у помирењу у БиХ и у суочавању с тешким чињеницама из прошлости”.

„Засједање Народне скупштине РС од 14. августа је корак у погрешном смјеру. Покушаји да се одбаци или промијени извјештај о Сребреници дио је ширих напора да се ревидирају чињенице из прошлог рата, пориче се историја и политизује трагедија”, наводи се у саопштењу Стејт департмана.

Додик је у уторак предложио Скупштини РС да се повуче извјештај Комисије о Сребреници и да се направи нова комисија која би „објективно и непристрасно” утврдила страдања свих народа на подручју Сребренице. Он је тада негирао да се у Сребреници догодио геноцид и навео да много тога из 1995. указује да је тај злочин била договорена трагедија која је довела до сатанизације Срба и остваривања планова западних земаља о пребацивању колективне кривице на српски народ.

Стејт департман је навео да је у интересу грађана РС да се „преокрене тренд поштовања осуђених ратних злочинаца као хероја и осигура да њихови злочини буду јавно одбачени“

„Страшан рат који се догодио 90-их подсјећа нас да морамо стремити стабилној и просперитетној будућности у корист свих грађана, без обзира на етничку припадност или религију”, наводи се у саопштењу и додаје да САД остају посвећене истрази и гоњењу појединаца одговорних за ратне злочине из свих етничких група.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар