Glavno Svijet

Antiohijski patrijarh pozvao Vartolomeja da ne zaustavlja raskol na račun jedinstva pravoslavnog sveta

SUGERISAO MU DA SE POVODOM UKRAJINE DOGOVORI SA POGLAVARIMA SVIH POMJESNIH CRKAVA

PATRIJARH Antiohijski Jovan X smatra da je nerazumno zaustavljati raskol na račun jedinstva pravoslavnog svijeta. O tome je pisao patrijarhu Konstantinopolja Vartolomeju.

Blaženi patrijarh Velike Antiohije i čitavog Istoka Jovan Deseti pozvao je da se prekine proces odobravanja autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), jer ta odluka nije opšte mišljenje Pomesnih pravoslavnih crkava, saopštava Patriarhiя.ru.

Odgovaraući na pismo patrijarha konstantinopoljskog Vartolomeja, koji poziva da se prizna PCU, Patrijarh Jovan X je napisao:

Mi želimo da vidimo snažno i konsolidovano jedinstvo pravoslavnog svijeta. Iz Vašeg pisma čini se da ste odlučili da nastavite proces davanja autokefalnosti… Zato Vas molimo da ne donosite nikakve odluke za koje ne postoji konsenzus autokefalnih pravoslavnih crkava. Jer, nije mudro zaustavljati raskol po cijenu jedinstva pravoslavnog svijeta.

Poglavar Antiohijske pravoslavne crkve izrazio je uvjerenje da je za mir  u Crkvi, za njeno jedinstvo i za opšte pravoslavno svjedočenje u našem današnjem svijetu najkorisnije da se zaustavi i odloži ovaj proces, dok ukrajinski problem ne bude izučen i dok se ne nađe svepravoslavno rješenje».

Zato veoma molim Vašu svetost da pozovete Vašu braću poglavare pravoslavnih crkava da prouče ova pitanja kako bi se zaštitila naša Crkva od opasnosti koje neće dovesti do mira i harmonije ni u Ukrajini ni u pravoslavnom svijetu», istakao je Njegovo blaženstvo Jovan Deseti.

On je zaključio: Moja ljubav prema Pravoslavnoj crkvi i prema Vašoj ljubljenoj svetosti podstiče me da napišem ove riječi s nadom da vidim pravoslavni svijet jedinstvenim, posebno u Vašoj izvanrednoj epohi, koja svjedoči Istinu Gospoda našega Isusa, koji se ovaplotio radi spasenja svijeta».

Izvor: spzh.news/ru

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar