Glavno Svijet

Beogradski zet Palmer u Podgorici: SAD se ponovo fokusiraju na Zapadni Balkan

AMERIKANAC OCIJENIO DA JE CRNA GORA LIDER I NAJUSPJEŠNIJA MULTIETNIČKA DRŽAVA U REGIONU

VISOKI zvaničnik američkog Stejt departmenta i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas u Podgorici da se SAD ponovo fokusiraju na Zapadni Balkan.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD je danas u Podgorici razgovarao sa predsjednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno, Palmer je ocijenio da je Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regionu, dodajući da nije slučajno što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon što ga je državni sekretar Majk Pompeo imenovao za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana u interesu i regiona i Evrope u cjelini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

„To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je crnogorski premijer.

Marković je rekao da je vlada Crne Gore posvećena uspehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Crnoj Gori, Palmer je razgovarao i sa Milom Đukanovićem.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar