Главно Федерација/БиХ

Човић: Бошњаци су опет добили два члана Предсједништва БиХ

ПОДРЖАВА ИНИЦИЈАТИВЕ ПАРТИЈЕ МОСТ ДА СЕ КОМШИЋ У ХРВАТСКОЈ ПРОГЛАСИ ЗА PERSONA NON GRATA
  • Увјерен је: „Жељко Комшић није побиједио, јер је Борјана Кришто добила потпуну подршку хрватског народа. Она јеправа побједница! Ко ће заступати ставове једног од конститутивних народа?“

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ, изјавио је да су Бошњаци поново изабрали два члана Предсједништва БиХ и да један конститутивни народ нема свог представника.

„Опет имамо узурпацију наше позиције у Предсједништву БиХ“, рекао је Човић.

Он сматра да је кандидат ХДЗ-а Борјана Кришто добила плебисцитарну подршку хрватског народа.

„Ту ће сигурно доћи још 15.000 или 20.000 гласова у коначном пребројавању. А онда значи врло јасно – да нам је неко узурпирао то наше право. Јасно је да су Бошњаци добили два члана Предсједништва БиХ изнова“, навео је за ТВ „Нова“ Човић, који је и предсједник ХНС-а.

Човић је навео да кандидат ДФ-а Жељко Комшић није побиједио, јер је Кришто добила потпуну подршку хрватског народа и да је она „права побједница“, те поставио питање ко ће заступати ставове једног од конститутивних народа.

Он се осврнуо и на приједлог хрватске партије Мост да се Комшић прогласи персоном нон грата и истакао да он лично подржава ту идеју.

Коментаришући интервенције Кристијана Шмита, који је ненајављено у недјељу, 2. октобра, на дан избора наметнуо измјене Изборног закона БиХ и федералног Устава, које се односе на функционисање Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и начин доношења одлука, Човић је навео да тај корак вјероватно омогућава лакше формирање власти.

„Вјерујем да бисмо у наредна два-три мјесеца требали направити кључне договоре партнера. А онда ћемо, наравно, што се тиче позиције хрватског народа, ХДЗ-а и ХНС-а, до краја отворити питање хрватског члана Предсједништва БиХ“, навео је Човић.

Што се тиче интервенције у Изборни закон БиХ, Човић сматра да су за то заслужни сви који су стварали амбијент у БиХ да је она држава три народа.

„Кад је у питању Хрватска ту је прије свега предсједник Владе Андреј Пленковић. Мислим да је уложио енорман напор“, рекао је Човић, који сматра да није било Пленковића, не би било ни такве интервенције посљедња три-четири мјесеца.

Према привременим резултатима, у Предсједништву БиХ хрватски народ ће представљати Жељко Комшић, Бошњаке Денис Бећировић, а српски народ Жељка Цвијановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар