Главно РС и матица

Ђурић: Српски манастири најбољи су доказ чији су Косово и Метохија

„СРПСКА КУЛТУРНА БАШТИНА НА КиМ ЗАСЛУЖЕНО ЈЕ ДЕО СВЕТСКЕ“
  • „Покушаји ревизиониста и фалсификатора историје да извртањем чињеница отму српско средњовјековно културно и духовно насљеђе на Косову и Метохији осуђени на пропаст, јер нема ниједног материјалног доказа нити методолошког конструкта којим се може доказати да нису српски

СРПСКИ средњовјековни манастири најбољи су доказ чији су Косово и Метохија, а сваки тврдоглави покушаји фалсификатора историје да их отму осуђени су на пропаст, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да су српски средњовјековни манастири тврђава српства на Косову и Метохији, јер су својим постојањем необориви доказ чија је то земља била и каква је серија злочина, протјеривања, исламизирања и асимилације довела до садашње етничке структуре на Косову и Метохији.

Он је истакао да су тврдоглави покушаји ревизиониста и фалсификатора историје да извртањем чињеница отму српско средњовјековно културно и духовно насљеђе на Косову и Метохији осуђени на пропаст, јер нема ниједног материјалног доказа нити методолошког конструкта којим се може доказати да нису српски.

„Заиста, пре српског културног и духовног наслеђа на Косову и Метохији је постојала ромејска односно византијска култура, а пре ње и неке друге културе, само што Албанаца ту није било“, истакао је Ђурић.

Он је подсјетио да повеље српских манастира на Косову и Метохији недвосмислено потврђују ко је био њихов ктитор и покровитељ, а пописи имена у повељама свједоче да је у метосима живјело искључиво српско становништво, уз статистички занемарљиво присуство других етничких група, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је указао да је српска културна баштина немањићког периода досегла толико високе домете да је данас заслужено дио свјетске културне баштине, а да Албанци, уколико желе да и њихова култура једнога дана досегне тај ниво, треба на њој да раде, а не да манифестују некултуру присвајајући туђе.

Не мислим да су Албанци, због тога што на Косову и Метохији немају своје манастире, на било који начин инфериорни, јер и они имају своју богату културу на коју треба да буду поносни, али сам најоштрији противник сваког покушаја присвајања туђе културне баштине“, поручио је Ђурић.

1 коментар

  • Марко „Ацо Србине, 5:0“ Ђурић је од претупог отпораша, коме су слогане од четири ријечи морали набијати мотком у шупак, преко ректалног спелеолога у бугојанским јамама и, како видимо, и ве-ка-историчара, догурао до ембахадора Србије у САД! То је одвећ довољан доказ да су, не само Србија и Америка, него и цијели свијет, неповратно отишли у три пичке материне .. да се више не лажемо и да бар називамо ствари како треба… да нам животима управљају најружнији и најглупљи међу нама, ретардирани, буљави силоватељи, који су имали тврду столицу кад су били мали, и да смо ми који смо цијели живот провели у науци, занату и поштеном раду, зарађујући само од својих десет прстију и понешто сиве масе, дошли у ситуацију да беспомоћно гледамо како ови, којима између ушију дува само промаја, ваде наблудјеле алатке и мећу их гдје стигну и коме стигну, а да ми још не знамо да ли нам очи испадају од ЛЕД освјетљења у лабораторијама без прозора, гдје се упињемо да развијемо алгоритме за бољи принос на њиви и бржи долазак амбуланте, или нам испадају јер нам неки буљави „амбасадор“ гура набрекло споловило у стајни трап, да задовољи нагон који није задовољио кад је био вакат. И није до нас, нисмо ми ти који хоће да силују. Планети дефинитивно треба један „hot reset“.

Кликни овде да поставиш коментар