Glavno Svijet

Erdogan najavio širenje ratnih dejstava uprkos upozorenjima Merkel i Trampa

OBJAVIO JE JE NJEGOVA ARMIJA VEĆ ZAUZELA I TEL-EL-ABIJAD I DA ĆE UĆI 35 KILOMETARA U DUBINU SIRIJE

TURSKI predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

On je potvrdio da su turske snage već preuzele kontrolu nad gradom Ras-el-Ajn i da su zauzele pogranični sirijski grad Tel-el-Abijad.

Naveo je da su u antikurdskoj operaciji `Izvor mira` dosad poginula dva turska vojnika i 16 proturskih sirijskih pobunjenika.

Merkel Erdoganu: Zaustavi operaciju protiv Kurda, ne destabilizuj region

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da odmah obustavi vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije koja prijeti da destabilizuje region.

Merkel je taj poziv uputila u telefonskom razgovoru sa Erdoganom, a iz Berlina je saopšteno da je razgovor inicirao Erdogan.

U saopštenju koje je objavila kancelarija njemačke kancelarke navodi se da bez obzira na legitimne bezbjednosne interese Turske“, vojna operacija predstavlja prijetnju koja bi dovela do izmještanje velikog dijela lokalne populacije, prenosi AP.

Njemačka ističe i da ofanziva prijeti da destabilizuje region i ponovo ojača ekstremističku Islamsku državu.

Tramp: Radimo na uvođenju snažnih sankcija Turskoj

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da zajedno sa Kongresom SAD, uključujući predstavnike Demokratske stranke, radi na uvođenju snažnih sankcija Turskoj“.

Tramp je naveo da se Kurdi i Turska bore jedni protiv drugih već mnogo godina i da Ankara smatra Radničku partiju Kurdistana najgorim teroristima od svih“.

Drugi će možda htjeti da se pridruže i bore za ovu ili onu stranu. Pustite ih neka se bore. Mi ćemo pažljivo pratiti situaciju“, napisao je Tramp.

Tramp je podsjetio da je prije dvije godine Irak trebalo da se bori protiv Kurda u drugom dijelu Sirije.

Mnogi su tada željeli da se mi borimo zajedno sa Kurdima protiv Iraka. Rekao sam tada `ne` i Kurdi su napustili borbe i to dva puta. Sada se ista stvar događa sa Turskom“, napisao je Tramp na Tviteru.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar